Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals döda fiskar i ån förbryllar: ”Luktar riktigt illa”

Henrik Patriksson och Lisa Stridh paddlade kanot med hunden Helga och upptäckte då de döda fiskarna i vattnet.Foto: PRIVAT / PRIVAT
Under en sträcka på flera kilometer flöt mängder med döda fiskar vid vattenytan.Foto: PRIVAT / PRIVAT
På flera ställen låg de döda fiskarna tätt packade i vassen.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Henrik Patriksson och Lisa Stridh var under lördagen ute och paddlade kanot i Dalsland när de upptäckte tusentals döda fiskar i vattnet.

De hade paddlat några kilometer när fler och fler döda fiskar flöt omkring vid vattenytan.

– Man tänkte att det måste vara något allvarligt, säger Henrik Patriksson.

Henrik Patriksson och Lisa Strid var under lördagen ute och paddlade kanot på Frändeforsån, i Vänersborgs kommun i Dalsland när de plötsligt upptäckte tusentals döda fiskar i ån. 

– Vi gick i med kanoten vid Frändefors och tänkte paddla upp till Vänern. När vi kom upp mot Brålanda så har det varit säkert tusentals döda fiskar som har legat. Det är jättekonstigt, jag har aldrig sett något sådant innan, säger Henrik Patriksson.

Henrik berättar att fiskarna legat längs med vassen i flera kilometer och de har även sett flera döda fåglar ligga vid kanten av ån.

– Det har varit några stycken döda fåglar också. Först tänkte man bara att det var konstigt men sen tänkte man att det måste vara något allvarligt. Det luktar verkligen rutten fisk, säger han.

Återkommande problem

De är inte ensamma om att bevittna massdöden i ån. Lars Erving är själv uppvuxen i närheten av ån och var under lördagen och besökte sin far som bor precis vid vattnet.

– De döda fiskarna kom antagligen under fredagen eller torsdagen. Jag var och hälsade på min far och han sa kolla vad mycket döda fiskar så jag tänkte att jag skulle ro ut och kolla läget.

Enligt Lars Erving som själv är uppvuxen i närheten av ån är det inte första gången som mängder med fisk plötsligt dör i ån.Foto: PRIVAT / PRIVAT
Enligt Lars Erving som själv är uppvuxen i närheten av ån är det inte första gången som mängder med fisk plötsligt dör i ån.Foto: PRIVAT / PRIVAT
Många av de döda fiskarna hade flutit in mot vassen.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Enligt Lars Erving är det inte första gången en massdöd av fiskar sker i ån. Liknande situationer har hänt tidigare år och då vid ungefär samma tidpunkt på året.

– Det har varit så här titt som tätt. Det är alltid under nästan samma period som det händer. Någon gång mot slutet av sommaren. Då det ligger två kraftstationer här som släpper på nytt vatten försvinner fisken efter några dagar och då hinner ingen se vad händer, säger han.

Även Lars vittnar om en rutten doft från vattnet.

– Det luktar riktigt illa. Jag vet som har kor här i närheten som går ner och dricker i vattnet. Det kan ju inte vara bra, säger han.

Enligt P4 Väst är det troligt att massdöden av fisk beror läckage av näringsrikt vatten från en industri intill ån.

– Vi såg att det kom ut ärtvatten från en ledning. Ett gråaktigt vatten som luktade ärtor, säger Anna Munkhammar, miljöinspektör på Vänersborgs kommun till P4 väst och fortsätter:

– Det är ett näringsrikt vatten som troligen påverkar ån negativt.