Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet lägger locket på om maffiarättegång

Den turkiska åklagarmyndigheten lägger locket på – och vill inte förklara varför rättegången mot Denho Acar ställts in.

IZMIR, TURKIET. Original Gangsters-grundaren Denho Acar, 39, skulle ställas inför rätta vid den turkiska domstolen i Izmir på fredagsmorgonen.

Men strax före rättegångsstart kom chockbeskedet: Rättsprocessen är inställd.

Turkiska åklagarmyndigheten lägger nu locket på – och vill inte förklara varför Acar inte finns i domstolen.

– Det har tagits beslut om att ingen information får lämnas ut om det här fallet, eftersom det är "speciellt", säger en medarbetare vid domstolen till GT.se.

När domstolen i Izmir öppnade vid 08.00 på fredagsmorgonen, lokal tid, kunde rättens medarbetare bekräfta för GT:s team att Denho Acar, den internationellt efterlyste grundaren av Original Gangsters, skulle stå inför domstolen i dag – misstänkt för en serie brott.

Men kort före planerad rättegångsstart kom beskedet "rättegången har ställts in".

Någon förklaring vägrar domstolen att uppge – i stället har hela ärendet hemligstämplats.

I över sju år har Original Gangsters-grundare Denho Acar, 39, från Göteborg, varit på flykt undan det svenska rättsväsendet.

Flydde från Sverige 2006

Han flydde till Turkiet 2006 och har varit häktad i sin frånvaro och efterlyst för en rad brott. Sverige saknar utlämningsavtal med Turkiet och Denho Acar har därför kunnat leva som en fri man, huvudsakligen med bas i turistorten Marmaris.

Men i november 2013 fick de svenska åklagarna upp hoppet. Då åtalades Denho Acar av turkisk åklagare för brotten i Sverige, ett åtal som skulle tas upp på en formell rättegång vid domstolen i Izmir i Turkiet i dag.

Så sent som i måndags var dock Denho Acar på fri fot och det är ännu oklart om rättegången ställs in eftersom han själv inte dykt upp.

Sinan Taskin, åklagare i fallet, vill inte kommentera den nya utvecklingen. I stället råder stort hemlighetsmakeri kring orsakerna till den inställda rättegången. Chefsåklagaren, domaren och andra högt uppsatta personer vid domstolen i Izmir vägrar att kommentera fallet när GT.se begär att få information om Acars status.

"Vi säger ingenting alls"

– Det har tagits beslut om att ingen information får lämnas ut om det här fallet, eftersom det är "speciellt", säger en medarbetare vid domstolen som pratat med de ansvariga cheferna.

– Vi kan inte lämna ut någon information om när rättegången är, när dom kommer eller vad som händer. Vi säger ingenting alls, säger mannen som arbetar på avdelningen.

På grund av hemligstämplandet av ärendet så har samtliga medarbetare vid domstolen i Izmir och på polismyndigheten i regionen även belagts med munkavel.

Ingen information

– Vi får inte prata om Denho Acar-fallet överhuvudtaget, säger en person som arbetar för rättsväsendet till GT.se.

Denho Acars advokat Bo Runnquist lägger också locket på.

– Jag har sagt till er tidigare i veckan att jag inte har någon kommentar. Och samma sak gäller fortsättningsvis, säger han.

Thomas Ahlstrand, åklagaren i Göteborg som är en av de som för flera år sedan häktade Denho Acar i sin frånvaro, har inte fått någon information om vad som sker kring den turkiska rättegången.

– Jag vet ingenting om det. Jag vet inte varför den har ställts in, och om det är vanligt förekommande i Turkiet, säger han och vill därför inte kommentera händelseutvecklingen närmare.