Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turistnäringens enorma miljardtapp i pandemin

Läget inom svensk ekonomi är fortsatt allvarligt. Men inte så illa som man befarat, menar Magdalena Andersson (S).
Peter Grönberg, vd Göteborg& Co.Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co
Liseberg har tvingats hålla stängt i sommar och kommer heller inte att öppna till Halloween.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Västkusten har lockat en hel del turister i sommar, men helt klart färre än vanliga år. ”Bohuslän har tappat totalt 20 procent av hotellnätterna i sommar”, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

14 miljarder – så mycket har turist- och besöksnäringen i Göteborgsområdet tappat i omsättning hittills i år.

Totalt för hela Västsverige beräknas siffran vara 20 miljarder.

Och det ser fortsatt kärvt ut.

Höstens mässor och konferenser är inställda och Liseberg håller stängt under halloween.

– Även om man vill försöka vara positiv blir det en tuff höst, säger Peter Grönberg, vd vid Göteborg & Co.

Hela besöksnäringen i Göteborg med kranskommuner omsätter 37,5 miljarder kronor per år enligt Peter Grönberg, vd Göteborg & Co.

– Fram till dags datum brukar vi vara uppe i 19 miljarder, men 14 av dem är borta. Nu kommer hösten och det blir ju inte några stora mässor. Bokmässan genomförs digitalt. De stora vetenskapliga mötena på Svenska Mässan är inställda. De drar 150 000 delegater per år, säger han.

Grönberg konstaterar att man hade hoppats att få öppna Liseberg till halloween, ett evenemang som drar mycket folk till Göteborg. 

Hoppas på julen

– Nu hoppas vi på julen. Det finns fortfarande en chans att Liseberg kan få öppna då. Vi behöver veta tre veckor i förväg.

Peter Grönberg säger att siffrorna för hotellens omsättning är ett bra mått på hur hårt drabbad turist- och besöksnäringen är under pandemin.

– Under mars, april och maj tappade hotellen 85 procent av sin omsättning jämfört med förra året. Det är inte bara beläggningen som är lägre, även priserna har sjunkit. Vi såg en liten ljusning i juni när reserestriktionerna började släppas. Då var tappet 75 procent. I juli och augusti var det också tufft, men då låg siffran på 60 procent.

Nu önskar Peter Grönberg att restriktionerna som innebär att högst 50 personer får samlas hävs.

– Det skulle innebära att vi kunde få i gång Göteborgs kulturscen, musikliv och Svenska mässan. Och att vi skulle få öppna Liseberg.

Och hur tror du att det blir under nästa år?

– Vi har verkligen förhoppningen att kunna öppna upp till exempel Ullevi och Scandinavium på ett säkert sätt och att idrottsevenemang och konserter kan komma i gång. 

– Jag tror det blir en successiv återhämtning. Det finns en längtan att komma tillbaka till innerstaden. Vi kanske i viss mån är trötta nu på skogspromenaderna.

Övriga Västsverige har inte haft det lika svårt som Göteborg under sommaren.

Strommas kanalbåt Diana vid berömda Bergs slussar, Göta kanal. Besöksnäringen, med restauranger och hotell, runt kanalen har haft en bra sommar trots corona, säger Turistrådet Västsveriges vd Fredrik Lindén.Foto: Shutterstock

”Sommaren har varit rätt okej”

– I Göteborg har det varit jättetufft, men när man kommer ut på landsbygden har sommaren varit rätt okej för ganska många inom besöksnäringen. De finns de som har haft en rekordsommar, mindre anläggningar dit folk har velat och vågat åka. Men det har ändå inte kompenserat för hela bortfallet under året, säger Fredrik Lindén, vd Turistrådet Västsverige.

Restauranger och hotell som ”aldrig har gått bättre” ligger bland annat runt Göta kanal förklarar han.

Fredrik Lindén bedömer att turist- och besöksnäringen ute i regionen hittills har förlorat sex miljarder i omsättning.

– Jag skulle säga att hela Västsverige inklusive Göteborg har tappat 20 miljarder.

Fredrik Lindén, vd Turistrådet i Västsverige.Foto: PRESSBILD

Hösten ett stort frågetecken

Han konstaterar att hösten är ett stort frågetecken.

– Det känns oroande. Det blir helt klart tuffast för stora anläggningar, de som är beroende av större möten och konferenser. Där är det noll. Jag gör bedömningen att mötes- och konferenssidan inte kommer att komma i gång i år. Där hjälper det inte med marknadsföring, för det kommer ingen.

Fredrik Lindén tror att en del mindre ställen kan få i gång en viss mötesverksamhet.

– Man kan ju faktiskt träffas i mindre grupper, som ledningsgrupper och styrelser. Och allt som är bra kring vandring och cykling ska givetvis hållas i gång i höst.