Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turistinvasionen orsakar sopilska i sommarpärlan

Paweena Bromberg tycker att sopproblemen på Marstrand blivit värre.Foto: Privat / Privat
Det här är ingen ovanlig syn på Marstrand och grannön Koön under sommarmånaderna.Foto: Privat / Privat
Foto: Lovisa Waldeck / GT/Expressen
Färjan till Marstrand är ofta fullpackad under vackra sommardagar.Foto: Johanna Waak

Marstrand är en klassisk turistpärla som invaderas av besökare under högsommaren.

Men fler människor betyder också mer skräp – och fler fåglar som frossar vid överfulla soptunnor.

Fenomenet har lett till missnöje på orten.

– Det är tyvärr så att en del som besöker Marstrand inte tar ansvar utan slänger skräp lite överallt, säger Paweena Bromberg som bor på ön.

Nu tvingas Kungälvs kommun ta krafttag för att minska nedskräpningen.

De boende på Marstrand och grannön Koön i Kungälvs kommun är missnöjda med sophanteringen. Det har lett till ett antal klagomål till kommunen, vilket lokaltidningen Kungälvsposten tidigare uppmärksammat.

Under högsommaren invaderas sommarpärlan av turister, vilket har som naturlig följd att mängden sopor kraftigt ökar. Och i år har det inneburit problem.

Mikael Svensson är som chef för trafik, gata och park på Kungälvs kommun ansvarig i frågan.

– Vi gör vad vi kan och tömmer soporna varje dag under turistsäsongen.

Kedjor mot fåglarna

Han är väl medveten om att problemen och missnöjet ändå finns där. De beror i huvudsak på två saker. Dels att en del människor brister i ansvar.

Och så är det fåglarna.

– De är ett problem som jag upplever som växande och så sent som i morse funderade på om vi ska ansöka om skyddsjakt. Men först vill jag prova att få lock på alla kärl och soptunnor. Vi väntar på dessa från leverantören.

Måsar blir allt vanligare i stadsmiljö.Foto: LARSERIC LINDEN
Soptunnorna på Marstrand har försetts med kedjor i väntan på att de fågelsäkras av kommunen.Foto: Johanna Waak

Tills locken är på plats har man försvårat för fåglarna att dra upp sopor med kedjor som är länkade med stänger på papperskorgarna.

”Allt större problem”

Svensson pekar också på det personliga ansvaret: att ta hand om sitt eget skräp.

Det gör också Paweena Bromberg som bor på Marstrand. Hon upplever att problemet förvärras.

– Det har blivit värre, säger hon och fortsätter:

– Det är tyvärr så att en del som besöker Marstrand inte tar ansvar utan slänger skräp lite överallt. Och vid återvinningsstationen lämnar man allt från madrasser till matrester, tyvärr.

Är nedskräpningen något som ni boende ofta pratar om?

– Absolut. Jag och många med mig tycker att det blivit ett allt större problem under sommarmånaderna. 

Ann-Marie Haglund på grannön Koön är missnöjd med sophanteringen:

– Jag tycker det är bedrövligt vissa dagar. Senast jag var här vid sopstationen låg det skit överallt. Man blir sur till slut.

Marsstrand har runt 400 bofasta invånare (fram till 2015 räknades också invånarna på andra sidan sundet på Koön in och då var siffran cirka 1 300). Under högsommaren mångdubblas den siffran: många dagar kan det vara 10 000 personer i det lilla samhället. Antalet besök beräknas årligen till runt 650 000 och de allra flesta sker på sommaren.

Kommunens entreprenör hämtar sopor varje morgon. Under stora evenemang, som till exempel seglarveckan, flera gånger per dygn. När Marstrand är i stort sett turistfri september-april sker sophämtningen en gång i veckan.

Lätt att äta skräp

När människorna blir fler blir det mer skräp vilket leder till följdproblem med fåglar som får en möjlighet till lättillgänglig föda.

– Det är ett generellt problem i kommunen och gäller inte bara måsfåglar Vi har till exempel också kajorna som samarbetar framgångsrikt i flockar, berättar Mikael Svensson.

Håkan Rystrand är gruppchef på Anticimex och arbetar med bland annat Marstrand och Göteborg.

– Om måsar är ett problem i stadsmiljöer eller inte är en vattendelare. Själv kan jag tycka att de är ett naturligt inslag på Marstrand. Men det är givetvis så att i dag är det lättare för en mås att rota fram en rest av en hamburgare än att plocka upp en fisk ur havet, säger han och fortsätter:

– Det får man hantera. Bland annat med att fågelsäkra papperskorgar.

Lämnar inte mat ur sikte

Hungriga och ibland aggressiva fåglar är långt ifrån unikt för Marstrand. Tidigare i sommar berättade vi om korvkunder vid Torggrillen i Varberg som ständigt överfölls av hungriga måsar. 

Och för några veckor sedan rekommenderade Öckerö kommun invånare och besökare att bära hjälm när de vistades vid hamnen på Hönö.

Stadsfåglar spanar ständigt efter mat och de kan bli väl närgångna i stort sett överallt. 

Paweena Bromberg på Marstrand berättar:

– Vi har fått lära oss att leva med detta. När vi äter ute på altanen kan vi inte lämna nånting på borden. Ska jag hämta till exempel ett glas vatten under en måltid måste jag ta med mig maten in, annars är måsarna där direkt.

 

Vad tycker du om sophanteringen på Marstrand?

David Aspengren, 24 år, sommarboende på Marstrand, bor annars i Göteborg: ”Jag tycker sophanteringen funkar som den ska göra, det sker kontinuerligt. Jag har förstått att det kan vara ett problem med fåglar och så men jag personligen ser det inte som ett problem. Man får ju ta det lite som de är, vi bor ju trots allt på en ö, då får man rätta sig efter det.”Foto: Johanna Waak / Johanna Waak
Ann-Marie Haglund, sommarboende Koön, annars Göteborg. ”Jag tycker det är bedrövligt att det ska vara på ett sånt här sätt. Alla vill sophantera och det är väldigt viktigt att göra det, så kommer man till stationen och det är grisigt och fullt överallt. Man blir till slut sur. Här inne vid Marstrand är det så mycket turister så det är inte bara vi som bor här. Idag är det inte jättemycket skräp på marken men senast jag var här var det skit överallt. Alla ringer och klagar men man får inget riktigt svar på varför det är så här illa.”Foto: Johanna Waak / Johanna Waak
Lena Thylen 53 årSommarboende Koön, bor Göteborg. ”Jag tycker att om det är fullt i soptunnorna får man ta med det hem. Det är olagligt att skräpa ner och då får man betala mer skatt för att någon annan ska städa upp. Hade folk bara skött sig hade det funkat jättebra. Ofta när jag kommer så går det att trycka i det man ska. Vi ska inte behöva ha sophämtning oftare som också kostar mer pengar bara för att folk inte trycker ner skräpet.Foto: Johanna Waak

LÄS MER: Ilsken rovfågel attackerar vandrare på Marstrand 

Marstrand – en ö utan bilar

Marstrand är en tätort med runt 400 åretruntboende som ligger på Marstandsön. Under sommaren mångdubblas den siffran. Dels i form av sommarboende, men också ett stort antal besökare (runt 650 000 besök årligen) som tar in på hotell eller bara gör en dagsutflykt. Man kommer dit via en personfärja från grannön Koön dit det går att köra bil.

Staden grundades på 1200-talet och tillhörde Norge fram till 1658. Detta år började också bygget av Karlstens fästning som är i gott skick och en av turistattraktionerna på ön.

Annars är det läget med hamnen på öns insida och västerhavet på utsidan som drar besök. Här finns en historia med fiske och skeppshandel men sedan förra sekelskiftet är Marstrand främst förknippat med bad och segling. Marstrand är sedan dess också ett sommartillhåll för delar av Göteborgs överklass. 

Sedan 1971 är Marstrand en del av Kungälvs kommun.