Turen med färdtjänst skulle vara 17 meter – åkte 2,6 mil

Christine och maken Sten Fredsberg utanför sitt hus. De skulle ta sig till det röda huset bredvid, men fick i stället åka färdtjänst i totalt 2,6 mil.
Foto: Privat
Sten Fredsberg är rullstolsburen sedan några år tillbaka. Han är beviljad färdtjänst och en så kallad ”trappklättrare”.
Foto: Privat

Sten och Christine Fredsberg skulle på adventsmys hos dottern i huset intill.

Men färdtjänsten ansåg resan för kort. 

Då tvingades paret i stället åka 2,6 mil.

– Det blev ju lite dumt, säger Christine Fredsberg.

Christine Fredsberg, 78, och maken Sten Fredsberg, 80, bor i Sundsta i Karlstad. Första advent har deras dotter en tradition där hon bjuder på gröt och julskinka, och så även i julas.

Sten Fredsberg har på grund av dålig blodcirkulation fått amputera båda sina ben och är rullstolsburen. Han har beviljats både färdtjänst och en så kallad ”trappklättrare” som färdtjänsten tillhandahåller.

Det var framför allt den som Sten behövde för att ta sig uppför de åtta trappstegen till sin dotters hus – 17 meter i från hans och Christines villa.

Christine ringde i god tid för att beställa färdtjänst, men förklarar att hon fick nobben när hon uppgav adresserna.

– De sa att det inte var någon riktig resa för att sträckan var så kort. Då frågade jag om vi kunde ta en tur runt kvarteret, då borde det ju bli en riktig resa, men så går det inte till fick vi höra, säger Christine Fredsberg som tidigare berättat om händelsen för Nya Wermlands-Tidningen. 

Blev tvungna att åka 2,6 mil

Lösningen? 

Christine fick skjutsa Sten till deras andra dotter vid Kronoparken i Karlstad. Därifrån kunde Sten bli hämtad av färdtjänsten, medan Christine åkte före i sin bil. 

– Sedan fick vi göra samma resa tillbaka och sen fick jag köra hem oss igen, säger Christine Fredsberg.

En resa som egentligen skulle vara 17 meter blev i stället totalt 2,6 mil.

– Ja det blev ju lite dumt. Det löste sig bra till slut, Sten fick ju vara med på kalaset och vi hade väldigt trevligt, säger hon. 

Chefen: ”Det har varit otydligt”

För paret Fredsberg har något liknande aldrig hänt innan. De har alltid blivit vänligt bemötta, uppger Christine.

Anders Wahlén är servicetrafikchef vid Region Värmland, som har hand om färdtjänsten i Karlstad. Han menar att det blivit ”otydligt”, i det här fallet.

– Det är viktigt att komma ihåg att färdtjänst är en kollektiv transportform. En resa från a till b. Det är där nånstans det varit otydligt i detta, kunden blev nekad med hänvisning till att det inte är en transport i bil som krävs för det avståndet, säger han.

Det finns alltså ingen lägre gräns för hur lång en resa behöver vara, varken i reglerna som tillämpas eller i färdtjänstlagen.

Efter händelsen har de interna rutinerna förtydligats hos färdtjänstens beställningscentral. 

– Allt som är en transport mellan två platser är en resa även om den är kort och som i det här fallet till närmsta grannen, säger Anders Wahlén.