Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turbulens när kyrkan stoppar konfirmation

Det stormar kring konfirmationsundervisningen i Svenska kyrkan i Jönköping.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det stormar kring konfirmationsundervisningen i Svenska kyrkan i Jönköping. Två konfirmandgrupper har ställts in med kort varsel och en anmälan om sexuellt ofredande har lämnats in till polisen.

– Det finns mycket sorg i detta, säger biträdande kyrkoherde Pär Sjöstrand.

Svenska kyrkan i Jönköping erbjuder varje år flera olika typer av konfirmandundervisningar.

Nu har två av de grupper som varit populära ställts in. 

Upprörda känslor

Det var för en dryg månad sedan som kyrkan beslutade att dra i nödbromsen för årets kull. Under en längre tid hade flera incidenter blivit kända. Och när en visselblåsare som varit med i verksamheten berättade om något specifikt som personen sett och hört ledde det fram till att kyrkan lämnade in en polisanmälan om sexuellt ofredande mot en minderårig flicka.

– Vi vet vem som är misstänkt. Och så mycket kan jag säga, att det är inte någon av våra präster, säger Pär Sjöstrand.

Beslutet att stoppa grupperna väckte upprörda känslor, inte minst hos många föräldrar. På ett stormigt möte försökte de ansvariga förklara och försvara sitt beslut.

Rida ut stormen

Bakom beslutet fanns också andra överväganden. Under flera konfirmandläger ska det ha skett stor skadegörelse på de kursgårdar man hyrt. Dessutom har kyrkoherden Ann Aldén slagit larm om att sättet att ersätta ledare på lägren under de senaste åren kan vara brott mot skattelagstiftningen. Nu ska frågan granskas av externa revisorer.

– Ersättningen kommer inte att ske på det viset i fortsättningen. Så får vi inte göra, helt enkelt, säger Pär Sjöstrand.

Nu ska kyrkan försöka rida ut stormen och blicka framåt.

– Vi har stoppat de här grupperna i förhoppningen att vi ska få tid att bygga upp något nytt. Vad det blir vet vi inte än, säger Pär Sjöstrand.