"Turban-mannen" rånmördad på väg från flygplatsen

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Sveriges mest berömde sikh har rånmördats - på semester i Indien.
Inderjit Singh Parmar, 49, från Angered krävde att få bära turban i sitt jobb som spårvagnsförare, men Spårvägen sa nej.
Bråket som följde blev riksbekant.
Den 23 januari flög Inderjit Singh Parmar från Sverige till New Delhi. Därifrån ville han fortsätta norrut till Punjab. Men han kom inte längre än till staden Karmal, i provinsen Haryana. Där hittades han död vid sidan av vägen, berövad alla sina tillhörigheter. Polisen misstänker att den taxichaufför som körde honom från flygplatsen i New Delhi också var den som mördade honom. Tre team utreder Svensk ambassadpersonal står i kontakt med den lokala polisen, som utreder mordet med hjälp av tre särskilda team. Hittills har man inte fått någon detaljinformation. - Det är också oklart exakt när han mördades, säger Andreas Norman på UD:s presstjänst. Det är nu 20 år sedan som Spårvägen sparkade Inderjit Singh Parmar från jobbet som spårvagnsförare. Han klagade, men varken Kammarrätten eller Arbetsdomstolen tyckte att han hade blivit utsatt för diskriminering. "Jag diskrimineras" Fallet uppmärksammades stort i tidningarna, som också fick mängder av insändare i ärendet. Huvudpersonen själv intervjuades om och om igen. - Jag ger mig inte, sa han. - Deras beslut innebär en form av religionsförföljelse som strider mot grundlagen. Turbanen är en av sikh-religionens fem attribut. Sikherna får inte klippa håret, som i sin tur skyddas av den heliga huvudbonaden. - Inte blir den fulare av ett stiligt spårvagnsmärke i pannan, sa Inderjit Singh Parmar till GT. Fick aldrig jobb Men han förlorade striden. Sedan dess har det hänt saker, och från och med i höstas får spårvagnsförare bära slöja eller turban på jobbet. Själv fick Inderjit Singh Parmar betala dyrt för historien. - Efter uppsägningen hade jag svårt att få jobb, alla bara hänvisade till bråket på Spårvägen. Jag fick aldrig några jobb, sa han till Göteborgs-Posten i somras. Efterlämnar två barn - Jag har barn att försörja, min hustru är död. Livet har varit hårt, konstaterade han. Att titta tillbaka tyckte han inte var någon idé, men konstaterade ändå att bråket om turbanen kostat honom 20 år av hans liv. Inderjit Singh Parmar efterlämnar två barn, 11 och 15 år gamla.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER