Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tung lastbil ska köra 15 mil på el

Volvo satsar
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Volvo ska för första gången köra en längre sträcka helt på el med tung lastbil.

Den 60 ton tunga lastbilen ska köra 15 mil.

– Det här är vad vi vet den tyngsta lastbilen som körts på el i kommersiell trafik hittills i världen, säger Jessica Sandström, produktchef på Volvo Lastvagnar, till Göteborgs-Posten.

Volvo Lastvagnar har sedan tidigare dragit i gång flera projekt kring att elektrifiera tyngre trafik. Nästa månad startar Volvo ett nytt projekt i samarbete med logistikföretaget DHL Freight. En tung lastbil, med totalvikt på uppemot 60 ton, ska köra fram och tillbaka mellan Göteborg och Jönköping, en sträcka på 15 mil. Transporterna, som ska genomföras med en lastbil av modellen Volvo FH, kommer att vara helt elektriska.

– Med det här projektet hoppas vi få svar på en del frågor. Hur påverkas energiförbrukningen av att köra tungt? Hur påverkas laddningsmönstret – och hur mår batterierna? Det är typiskt sådant som vi hoppas att det här ska visa, säger Jessica Sandström till tidningen.

Under resorna mellan Göteborg och Jönköping ska Volvo samla in data för att utveckla möjligheterna till längre transporter med hjälp av elektriska lastbilar. Projektet ska bland annat ge mer kunskap om hur laddning och laddstationer kan optimeras. 

– Vad vi hoppas på är att kunna bekräfta de teorier vi har, kring vad som krävs för att kunna elektrifiera den här typen av transporter, säger Jessica Sandström till tidningen.