De två unga männen fyllde sin berusade väns mun med sill. Foto: PolisenDe två unga männen fyllde sin berusade väns mun med sill. Foto: Polisen

De två unga männen fyllde sin berusade väns mun med sill.

 Foto: Polisen
Sedan sköt de honom med ett 30-tal skott. Foto: PolisenSedan sköt de honom med ett 30-tal skott. Foto: Polisen
Sedan sköt de honom med ett 30-tal skott. Foto: Polisen
Nu döms de till 240 timmars samhällstjänst respektive tio månaders fängelse. Foto: PolisenNu döms de till 240 timmars samhällstjänst respektive tio månaders fängelse. Foto: Polisen

Nu döms de till 240 timmars samhällstjänst respektive tio månaders fängelse.

 Foto: Polisen

Tryckte in sill i väns mun och sköt honom

Publicerad

De två unga männen fyllde sin berusade väns mun med sill för att sedan hälla öl på honom – och skjuta honom med ett 30-tal skott.

Nu döms den ene av dem till samhällstjänst i 240 timmar.

Den andre får tio månaders fängelse.

I februari i fjol var de två männen i 18-årsåldern på en fest på en ort i Varbergs kommun. Gärningsmännen bjöd offret på en hel del alkohol.

"Han blev så full att han däckade", står det i domen från Varbergs tingsrätt.

När mannen låg okontaktbar på golvet började hans två vänner hälla curry i munnen på honom. Därefter hämtade de sill – som också hälldes i munnen.

– Sedan tog de fram två stycken soft airgun. De laddade dem och började skjuta på honom. Jag ställde mig bakom dem eftersom kulorna studsade. Jag sa åt dem att sluta, eftersom det såg ut att göra ont på honom, har en av de unga kvinnorna som var med på festen i sagt polisförhör.

Sköts i dryga timmen

Totalt sköts offret med ett 30-tal skott under en dryg timmes tid. Han träffades både i ansiktet och på kroppen. Därefter togs han till ett vattenfyllt badkar, där en av vännerna hällde en öl över huvudet på honom.

Åklagaren har beskrivit gärningen som "hänsynslös" – och nu döms männen för grov misshandel. Den äldre av dem döms till 240 timmars samhällstjänst. Med hänvisning till hans unga ålder och psykiska hälsa dömer tingsrätten honom inte till fängelse, ett straff som i sådana fall hade blivit elva månader långt.

Sköt sönder plank

Den yngre mannen döms också för narkotikabrott och får fängelse i tio månader.

Männen misstänktes dessutom ha skjutit sönder minst 120 bullerplank och rutor längs med E45:an mellan Nödinge och Nol.

Tingsrätten slår fast att båda två gjort sig skyldiga till grov skadegörelse, men att utredningen inte gett svar på hur många plank duon förstört.

"De har i vart fall förstört tio bullerplank vid det aktuella tillfället", skriver tingsrätten i domen.

För det ska de betala 110 000 kronor i skadestånd.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER