Donald Trump hävade i sin bok att han var från Karlstad. Foto: RON SACHSDonald Trump hävade i sin bok att han var från Karlstad. Foto: RON SACHS
Donald Trump hävade i sin bok att han var från Karlstad.  Foto: RON SACHS
Trump har anor från den lilla staden Kallstadt i Tyskland. Inte helt olikt Karlstad, till namnet vill säga. Foto: ShutterstockTrump har anor från den lilla staden Kallstadt i Tyskland. Inte helt olikt Karlstad, till namnet vill säga. Foto: Shutterstock
Trump har anor från den lilla staden Kallstadt i Tyskland. Inte helt olikt Karlstad, till namnet vill säga. Foto: Shutterstock

Donald Trump: Jag är från Sverige

Publicerad

Den blivande amerikanska presidenten Donald Trump har ursprung från Tyskland - men under ett par år hävdade han istället att han var från Karlstad i Värmland.

NRK skriver att det var för att han skämdes över sitt tyska ursprung.

Först tre år senare medgav Trump i en intervju att han härstammade från Tyskland – och hyllade då den lilla orten. 

Det har gått en vecka sedan Donald Trump röstades fram som USA:s nästa president. 

Trump har anor från den lilla staden Kallstadt i Tyskland – men hävdade i sin bok "The Art of the Deal" från 1987 att han var från Sverige – och närmare bestämt Karlstad, skriver NRK.

Kallstadt har ungefär 1200 invånare och ligger sydöst om Tysklands vindistrikt. 

 

LÄS MER: Erik från Torslanda satsade på Trump – vann 2,5 miljoner 

Skämdes över ursprunget

Anledningen att han bytte ut orten är, enligt NRK, att han helt enkelt skämdes över sitt ursprung med tanke på de dåliga relationer tyskarna och amerikanerna hade under de båda världskrigen. 

Hans farfar åkte till USA under guldruschen, kom senare tillbaka och träffade sin blivande fru innan de flyttade tillbaka till USA och fick en son, Donald Trumps pappa, skriver The Guardian. 

 

LÄS MER: Lewinsky talade i Göteborg – under presidentvalet 

 

NRK skriver vidare att Donald Trump först tre år senare, 1990, i en intervju med Vanity Fair, medgav att det var Tyskland och inte Sverige som han härstammar från.

"Mycket stolt"

Senare blev han kontaktad av en tyska dokumentärfilmskaparen Simone Wendel som letade efter bygdens stora söner för att göra filmen "Kings of Kallstadt"– och då hyllade Trump den lilla orten: 

– Mina morföräldrar var tyska och jag har ett stort tyskt arv som jag är mycket stolt över. Jag älskar Kallstadt, sa Trump då.

Den kommande presidenten har dock aldrig besökt orten, skriver NRK. 

 

LÄS MER: Experten: Därför låtsades Trump vara från Karlstad

 

Kända personer från Karlstad:

programledaren Adam AlsingFoto: / WWW.RAGNVID.COM
Bengt Alsterlind - känd som programledare för "Hajk"Foto: / SVT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER