Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Truckföraren som blev partitopp i S

Under söndagen avgörs Ann Sofie Hermanssons öde på en extrainsatt distriktskongress.
Foto: HENRIK JANSSON
Hermansson.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hermansson.
Foto: HENRIK JANSSON

Från truckförarhytten på Volvo till ett rum med utsikt i Stadshuset. 

– Det är ett privilegium att få lön för det som är ens största engagemang och intresse, förklarade Ann-Sofie Hermansson när hon var kommunstyrelsens ordförande och Göteborgs mäktigaste politiker.

En position hon fick lämna efter höstens val.

Under söndagen avgörs hennes öde i göteborgspolitiken.

Ann-Sofie Hermansson är uppvuxen på Tjörn och flyttade till Göteborg i mitten av 1980-talet då hon började köra truck på Volvo i Torslanda. 

Sedan dess har hon nästan bara kallats för ”Soffan”. Hon var 19 år när hon fick smeknamnet, har hon berättat:

– Han som lärde upp mig hade en kompis som hette Ann-Sofie och som kallades Soffan. Så han började kalla mig för det och smeknamnet blev snabbt vedertaget. Och på den vägen är det. 

Det var under tiden på Volvo Torslandaverken som intresset för politik och fackliga frågor tog fart. Soffan väckte uppmärksamhet som fackligt ombud i egenskap av ung tjej med hockefrilla och med ett uttalat intresse för tunga motorcyklar.


DEBATT: Hermansson: Jag litar på att ombuden landar i en rimlig slutsats 


Efter att ha arbetat sju år på Volvo satte hon sig i skolbänken och läste in en fil kand i sociologi vid universitetet. Sedan dess har hon arbetat politiskt på heltid inom Socialdemokraterna.

Hon har varit ett och ett halvt år på regeringskansliet, sju år på LO i Stockholm och sex år som närmsta medarbetare till Göteborgs starke man Göran Johansson.


Soffan väckte uppmärksamhet som fackligt ombud i egenskap av ung tjej med hockefrilla och med ett uttalat intresse för tunga motorcyklar
Foto: LOTTA ÖGREN / DN
I sex år var Ann Sofie Hermansson närmsta medarbetare till Göteborgs starke man Göran Johansson.
Foto: LEIF JACOBSSON

Uppdraget: Vända trenden

2016 valdes Hermansson till Annelie Hulthéns ersättare som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Nomineringen beskrevs av vissa partikamrater som kuppartad, orkestrerad av Göran Johanssons dotter Anna Johansson – då statsråd och ordförande för valkommittén.  

Hermanssons uppdrag blev att stävja väljarflykten från partiet. Valet 2014 landade Socialdemokraterna på 22,39 procent av rösterna lokalt i Göteborg, och det såg man som ett stort bakslag. 

Ann-Sofie Hermansson uttalade strategi har varit att möta göteborgarna i deras vardag. Bland annat har allmänheten, ett par gånger i månaden, bjudits in att luncha tillsammans med henne på favoritrestaurangen i Haga.

– Det finns helt klart en längtan efter demokratiska samtal i ögonhöjd oss människor emellan, har hon tidigare slagit fast.

Anna Johansson hjälpte Ann Sofie Hermansson till makten – nu vill hon beröva henne den.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Men efter valet 2018 blev det tydligt att Ann Sofie Hermansson inte lyckats stoppa blödningen. Partiet fick endast 20,47 procent av rösterna, och Alliansen tog över styret av Göteborg. Efter valet sa Ann Sofie Hermansson att hon själv – trots det historiskt dåliga valresultatet – kände ett brett stöd från partiet, att det var en ”jättebra stämning”.

– Det är roligt att vara gruppledare i mitt parti. Det är det faktiskt. Herregud, det kunde varit värre, sa hon då.

Men frågan är om det inte finns anledning att korrigera det uttalandet, givet den senaste tidens turbulens.

Ledarskapet ifrågasatt

I början av februari meddelade Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg att man saknar förtroende för Hermanssons ledarskap. Samma Anna Johansson som beredde vägen till toppen för Ann Sofie Hermansson, pekades ut som hjärnan bakom de avgångskrav som nu riktades mot henne.

Sedan dess har en maktstrid pågått inför öppen ridå. ”Rosornas krig”, har den kallats. 

Anna Johansson med flera har anklagat Ann-Sofie Hermansson för dålig arbetsmiljö i partigruppen och bristande kommunikation med distriktsstyrelsen. Hermansson har i sin tur antytt att partiet vill tysta hennes allt starkare engagemang mot hedersvåld och extremism.

En av alla som har uttalat sig om konflikten är Jahja Zeqiraj, som i mars förra året lämnade Socialdemokraterna för det lokala uppstickarpartiet Demokraterna:

– Jag kan inte se någon som helst möjlighet att någon av Hermansson och Johansson kan sitta kvar på sikt.

Och än så länge har Zeqiraj fått delvis rätt. 

Jahja Zeqiraj lämnade S för Demokraterna efter att ha varit i konflikt med både Hermansson och Johansson.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Då avgörs Hermanssons öde

I mitten av februari – några dagar efter att partibråket blivit offentligt – meddelade Anna Johansson att hon avgår som ordförande för distriktsstyrelsen. Hon poängterade dock att konflikten i sig inte låg bakom beslutet.

– Jag har tänkt på detta en längre tid. Anledningen till att jag väntat med att gå ut med det är att jag hoppades att vi kunde lösa den här konflikten först, sa Johansson då.

Ann Sofie Hermansson har i sin tur vägrat att kliva tillbaka. Inte ens när fullmäktigegruppen i ett senare skede beslutade att avsätta henne som gruppledare.

– Jag har valt att stå upp för det jag tror på och jag tänker inte vika mig för falska anklagelser. Jag står fast vid att vi går till distriktskongressen, sa Hermansson.

Fullmäktigegruppens beslut betyder nämligen inte att Ann-Sofie Hermansson sparkas – det beslutet måste distriktskongressen ta. Avgörandet kommer att ske vid en extrainsatt sådan under söndagen. Mötet hålls i Folkets hus i Göteborg och startar klockan 10.00.

Vem som går segrande ur ”Rosornas krig”, Ann Sofie Hermansson eller hennes kolleger i den lokala partitoppen, återstår nu att se.

Ann Sofie Hermansson har vägrat att kliva tillbaka – trots upprepade avgångskrav.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

”Rosornas krig” i korthet

1. Valresultatet: Allt bottnar i det usla valresultatet 9 september, historiskt låga 20,4 %. 


2. Politisk inriktning: Trots det dåliga resultatet blev man största parti i Göteborg, men 22 november står det klart att man förlorar makten efter 24 år. Det röd-gröna samarbetet är över. Hermansson har sökt nya partners i stället för att vårda de gamla. Någonstans här börjar internt gnissel trappas upp mot vad som i dag blivit en infekterad konlikt inför öppen ridå.


3. Personrelationer 1: Ann-Sofie Hermansson har agerat mer självständigt än distriktsstyrelsen och ordförande Anna Johansson önskat.


4. Personrelationer 2: Hermansson och hennes närmaste man, David Ljung, har hamnat på kollisionskurs med andra framträdande socialdemokrater i fullmäktige. Man tycker att Ljung klampat in för ofta på deras områden. Något som gör att kommunalrådet Shahbaz Khan avgår i början av februari.


5. Arbetsmiljöproblem: En förlängning av punkten ovan.


6. Konflikten blir öppen 11 februari: Distriktsstyrelsen kräver Hermanssons avgång, men denne har vägrat. Som en konsekvens av detta kallar man till en extra distriktskongress. Denna skall hållas 3 mars och där kommer 237 delegater rösta om man har fortsatt förtroende för Hermansson eller inte.