Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tröttnade – eleverna målar över könsnormer

Gruppen valde att göra en egen målarbok, fri från den förlegade synen på könsnormer.Foto: Privat
<p>"våga måla" målarboken för alla.</p>Foto: Privat

Målarböcker för barn har en förlegad syn på könsnormer.

Det menade fem gymnasietjejer i Borås och bestämde sig för att göra en alldeles egen målarbok. Dels för att väcka tankar men även för att provocera.

– Vi vill skapa debatt, säger en av medlemmarna Astrid Gynnemo.

Vissa målarböcker är rosa och har motiv med prinsessor och gulliga husdjur - andra är blåa och består av bilar och superhjältar. Men det finns inget mellanting.

Det tyckte 18-åringarna Micaela Andersson, Amanda Ekström, Sara Offerlind, Lina Kantola och Astrid Gynnemo - och bestämde sig för att göra en egen målarbok.

"Ändrade oss"

– Vår första tanke var att göra en skönlitterär bok, sedan ändrade vi oss. Vi var ute och kollade i bokaffärer och la märke hur dålig genusmedvetenheten egentligen är i barnens målarböcker, säger Astrid Gynnemo.

Tjejerna går sitt sista år på Designlinjen i Borås. Projektet är en del i Ung företagsamhet där tanken är att gymnasieelever under ett år startar, driver och avvecklar ett företag.

Arbetet med boken påbörjades i september och kom ut till försäljning precis innan jul.

– Det blev lite stressigt men vi ville verkligen få ut den före jul, för att folk skulle kunna köpa den som julklapp.

Hur har försäljningen varit så här långt?

– Helt klart över förväntan. Vi har en webbshop som gått väldigt bra. Och responsen vi har fått har varit överväldigande, framför allt på Instagram. Sedan har folk kommit fram till oss och gett beröm också, berättar hon.

Arbetsprocessen har minst sagt varit intensiv där det under hela hösten pågått flitiga diskussioner kring vilka motiv som ska plockas med.

– Vi försöker belysa mycket kring genus, så klart. Men det är inte bara det. Vi har även plockat med någon som sitter i rullstol, och vi har med en som simmar med amputerade ben.

Bokförlag har hört av sig

Boken har inte bara sålt bra. Astrid berättar också att olika förlag har hört av sig angående elevernas tjänster.

– Jag känner definitivt att jag vill fortsätta med det här i och med att det gått så bra, och det tror jag många i gruppen vill, säger hon.