Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots alla larm – för trångt på tre krogar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Krogarna är skyldiga att se till att gästerna håller acceptabelt avstånd mellan varandra, annars kan de tvingas stänga.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Under lördagen var det mycket folk på uteserveringarna i Göteborg. Avalon Hotel, där den här bilden är tagen, är däremot inte ett av de ställen på vilka miljöinspektörerna reagerade över trängseln.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Trots att coronakurvan stiger på Sahlgrenska, smittskyddsläkarna larmar och socialministern kommer med nya uppmaningar sitter västsvenskarna tätt ihop på restauranger och uteserveringar i det vackra vädret.

Under natten mot söndag konstaterade miljökontrollanterna oacceptabel trängsel på ytterligare tre krogar i Göteborg.

– Vi kommer besöka dem igen, säger miljödirektören Anna Ledin.

I hela landet inspekterar kommunerna att restauranger, barer och uteserveringar följer trängsel-restriktionerna som råder under coronakrisen.

Har man något särskilt allvarligt att anmärka på kan stället tvingas slå igen och öppna först när bristerna är åtgärdade.

Hittills har en restaurang i Göteborg, Linnéterassen, behövt stänga temporärt, men fler kan det komma att bli beroende på vad miljöförvaltningens kontrollanter upptäckter.

Under helgen har sommarvärmen slagit till med full kraft mot Västsverige och det, i kombination med att de flesta nyligen fått lönen insatt på kontot, har gjort att många unnat sig en glass, en lunch eller tre-fyra öl ute i vimlet.

Tre krogar skötte sig inte

Sent på lördagskvällen och under natten mot söndagen gjorde kontrollanterna på miljöförvaltningen i Göteborg nedslag på ett dussintal restauranger, och tre av dem skötte sig inte som man ska.

– Mellan 22 och 02 besökte vi 12 olika krogar och det var ingen som fick så allvarlig anmärkning att vi kontaktade smittskyddet (som är de som fattar beslut om stängning, reds. anm.). Men på tre av dem var det sådan trängsel att vi kommer besöka dem igen, säger Anna Ledin, miljödirektör i Göteborgs stad.

Fram till dess – förmodligen nästa helg – kommer de ha behövt vidta nödvändiga trängselåtgärder.

– Det är olika saker som kan vara trängsel i sådana här sammanhang, exempelvis hur det är möblerat och hur man hanterar köerna i baren. 

Anna Ledin, miljödirektör i Göteborgs stad.
Foto: Göteborgs kommun/pressbild

Bilderna visar trängsel

GT:s bilder från lite tidigare under lördagen visade att det var många som inte följde avståndsrekommendationerna – och smittskyddsläkarna har reagerat över invånarnas förändrade beteende i pandemin.

– Det går inte att släppa garden den här sommaren. Alla har ett personligt ansvar. Vi får se det som ett överlevnadsläger, en utmaning vi ska klara tillsammans, har Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen sagt.

Efter att antalet nyinlagda coronapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset ökat de senaste dagarna har också socialminister Lena Hallengren (S), ännu en gång i, gått ut och betonat vikten av att följa de coronaföreskrifter som regeringen och myndigheterna förmedlar.

”Var och en av oss måste fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer. Jag förstår om människor vill vara ute i det härliga vädret men gör det med förstånd, håll avståndet till varandra och tvätta händerna”, skriver socialministern i ett mejl.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/ TT NYHETSBYRÅN