Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots kommunens stödköp – höghus i Gårdsten bantas

Gårdstensbostäders styrelseordförande Mohamed Hama Ali försvarar uppgörelsen med Serneke om höghuset Utsikten.
Gårdstensbostäders styrelseordförande Mohamed Hama Ali försvarar uppgörelsen med Serneke om höghuset Utsikten.Foto: Serneke / Gårdstensbostäder
Gårdstensbostäders styrelseordförande Mohamed Hama Ali försvarar uppgörelsen med Serneke om höghuset Utsikten.Foto: Lovisa Waldeck / Lovisa Waldeck
Höghuset Utsikten är planerad att bli entrén in till Gårdstens centrum.Foto: Lovisa Waldeck / Lovisa Waldeck

Sernekes planerade höghus i Gårdsten krymper på höjden.

Trots att kommunala Gårdstensbostäder gått in och garanterat stödköp av bostadsrätter i prestigeprojektet för 14,9 miljoner har efterfrågan varit för låg.

15 planerade våningar blir nu 12 – och bostadsrätterna färre. 

– Det var för att man skulle kunna trycka på produktionsstartsknappen, säger Gårdstensbostäders styrelseordförande Mohamed Hama Ali och försvarar den okonventionella överenskommelsen.

Höghuset Utsikten med bostadsrätter i Gårdsten ingår i stadens jubileumssatsning.  

Bygget har blivit en viktig symbolfråga i arbetet att få stadsdelen i nordöstra Göteborg att resa sig.

Tidigare i höst kunde Gårdsten som första stadsdel i landet lämna polisens uppmärksammade lista över socialt utsatta områden. 

Med bostadsrätter och ett nytt centrum räknar kommunala Gårdstensbostäder att gå vidare; med nyinflyttning, en mer blandad befolkning och fler butiker i centrum. Enligt bolagets vision ska befolkningen i Gårdsten redan 2025 ha ökat från dagens 9 500 invånare till ca 13 000.

Men nu står det klart att höghusprojektet med bostadsrätter som kommit bli en viktig symbol i Gårdstens omvandling går trögt. 

”En utebliven investering kan leda till att tilltron till samhällsbygget i Gårdsten undermineras och att den unika utvecklingskurva som bolaget har haft bromsas upp.” (Gårdstensbostäder)

Hama Ali: ”Stor betydelse”

Trots att det kommunala bostadsbolaget garanterat egna köp av bostadsrätter i den privatägda fastigheten för 14,9 miljoner och byggherren Serneke lämnat samma garanti för egen del, hade inte tillräckligt många privatpersoner visat intresse för att köpa sig en bostadsrätt i huset under hösten. 

– Det här projektet har en väldigt stor betydelse för hela centrumutvecklingen i Gårdsten, därför såg vi det som särskilt angeläget med den här investeringen på 14,9 miljoner, säger styrelseordföranden i Gårdstensbostäder Mohamed Hama Ali.

– Det här är inte vilken bostadsrättsproduktion som helst. Det är just att den ligger på den plats där den ligger. Bottenvåningen blir entrén till hela Gårdstens centrum, det är en väldigt bärande del den här bostadsrättsföreningen i hela centrumutvecklingen i Gårdsten. 

Mohamed Hama Ali, styrelseordförande i Gårdstensbostäder försvarar överenskommelsen med stödköp.Foto: Lovisa Waldeck / Lovisa Waldeck

Enligt överenskommelsen skulle 70 procent, drygt två tredjedelar, av de ursprungligen planerade 77 bostadsrätterna på 15 våningar varit tecknade den 31 oktober för att byggstart skulle bli aktuell.

Samtidigt är det sedan tidigare klart att Gårdstensbostäder även köper loss hela bottenplan i höghuset för att hyra ut till butiker och andra kommersiella aktörer. 

Men trots stora marknadsföringsinsatser från Sernekes sida har efterfrågan hittills varit svalare än kalkylerat. En vikande konjunktur tillsammans med svårigheten att sälja in bostadsrätter i ett ännu inte byggt hus och i ett område med 95-98 procent hyresrätter, är två förklaringar som nämns.

Inför alternativet att skrinlägga hela projektet eller låta Framtidenkoncernen bygga hyresrätter i fastigheten i stället valde man att bokstavligen sänka ambitionerna. 

Planerade 15 våningar blir nu 12, och 77 bostadsrätter blir 59.

Huset krymper på höjden

– Det var helt enkelt för att skapa det kritiska utrymmet för att man skulle kunna trycka på produktionsstartsknappen. Två tredjedelar av 55 är betydligt mindre än två tredjedelar av 77, säger Mohamed Hama Ali.

På så vis – och med hjälp av Gårdstensbostäders och Sernekes stödköp – har nu, enligt Moham Hama Ali, den nödvändiga teckningsgraden uppnåtts. 

I förra veckan gick båda bolagen ut med ett pressmeddelande om att beslutet om produktionsstart fattats. Då nämndes inte de tidigare planerna på ett betydligt högre hus och fler bostadsrätter med ett enda ord.

Höghuset kommer bli entrén till det nya Gårdstens centrum är planen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Gårdstensbostäder kommer köpa sina bostadsrätter på ”marknadsmässiga villkor”, enligt överenskommelsen. Hur många fysiska bostadsrätter som köps av Gårdstensbostäder respektive Serneke själva avgörs av vilken typ av bostadsrätter som säljs den vanliga vägen. 

Hyrs ut i andra hand

De köpta bostadsrätterna är sedan tänkta att hyras ut i andrahand av Gårdstensbostäder med så kallat korttidskontrakt. Men den långsiktiga planen är att bostadsbolaget med höghuset på plats och med fler privata bostadsrättsinnehavare i huset kommer sälja sina bostadsrätter – ”när läge uppstår eller då det marknadsmässigt bedöms vara rätt”, som det står i underlagen till styrelsen. 

– Bostadsbristen är alltjämt väldigt stor i staden så det blir absolut inga problem att få dem uthyrda och vi hyr ut dem till den hyresnivå det hade varit vid en hyresrätt. Vi har ingen anledning att sälja dem om vi inte kan få ett pris för dem som är rimligt för dem, säger Mohamed Hama Ali.

I Sernekes annonser för bostadsrätterna i Gårdstens centrum betonas närheten till det nya torget som ska växa fram. Foto: Serneke

Enligt underlag till Gårdstensbostäders styrelse som GT tagit del av är det redan fastslaget att den kommande Bostadsrättsföreningen i sina stadgar kommer ge Serneke och Gårdstensbostäder en exklusiv rätt att sköta sin andrahandsuthyrning och försäljning av bostadsrätter utan bostadsrättsföreningens inblandning. 

”Skrivelsen ger Gårdstensbostäder och Serneke möjlighet att hyra ut förvärvade bostadsrätter i andra hand på obegränsad tid utan att inhämta styrelsens samtycke”.

Samhällsbygget i Gårdsten undermineras

Men riskerar inte Gårdstensbostäder ytterst de egna hyresgästernas pengar? Mohamed Hama Ali menar att det är tvärtom. 

– Det här är ett sätt för oss att se till att vi får till stånd en bostadsrättsproduktion där vi inte behöver ta hela risken själva inom koncernen utan en privat aktör går in och tar den risken. Vi har ett begränsat åtagande om 14,9 miljoner. 

Och det åtagandet gäller bara om det finns några bostadsrätter att köpa. Inte om huset av någon anledning inte skulle färdigställas

I augusti vände sig Gårdstensbostäder till moderbolaget Förvaltnings AB Framtidens styrelse för att få dess godkännande för stödköpen av bostadsrätter, då det innebär ett avsteg från koncernpraxis. 

Där varnade Gårdstensbostäder för konsekvenserna av att investeringen i höghuset alls inte blev av, både för bolaget och Gårdstens framtid.  

”En utebliven investering kan leda till att tilltron till samhällsbygget i Gårdsten undermineras och att den unika utvecklingskurva som bolaget har haft bromsas upp.”

Serneke: ”Dimensionerat efter efterfrågan”

Serneke Group AB svarar bara på mejl via sin pressansvarige Johan Live. 

”Huset är dimensionerat efter den efterfrågan som idag finns i Gårdsten för lägenheter i denna boendeformen. Det var viktigt att komma igång med projektet för att uppfylla målen i Bostad 2021 och fortsätta den positiva utvecklingen av Gårdsten, därav en ändring i antalet lägenheter”.

På frågan om det kan finnas skäl att känna oro inför Sernekes möjligheter att finansiera byggprojekt med bakgrund av den stora investeringen i Karlatornet och den vikande konjunkturen, svarar Serneke:

”Nej, det finns ingen anledning att känna oro.”

Tipsa GT om missförhållanden