Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trots motståndet – hospice byggs

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Obs, arkivbild.Foto: SHUTTERSTOCK

Nu får Hovås ett nytt hospice – trots ett visat missnöje från flertal grannar.

Mark- och miljööverdomstolen har nekat en prövning för de närboendes överklagan. 

Byggprojektet handlar om 16 nya bostäder och en byggnad för vårdverksamheten, skriver GöteborgDirekt.

Efter att Änggårdens hospice i Lillhagsparken stängdes ner behövdes ett nytt hospice i Göteborg och det fick bli i Hovås.

– Eftersom hospice i Lillhagsparken inte kan vara kvar måste det här arbetet gå framåt i hög fart. Ett tillfälligt bygglov kommer att beviljas på samma yta så att det inte uppstår ett glapp mellan Lillhagsparken och Fjordvägen, patienter på hospice flyttar man inte runt hursomhelst, sa byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) till GP då.

Men när byggprojektet i Hovås presenterades för nästan fyra år sedan var det många boende som visade stort missnöje. 

Boende av sig till stadsbyggnadskontoret och många av grannarna tyckte att miljön inte var lämplig för människor som befinner sig i livets slutskede.

Detaljplanen klubbad

Ett par föräldrar ska även ha skrivit att nyheten om ett hospice i området inte alls togs väl emot av deras barn: ”de blev alldeles bestörta, reagerade väldigt starkt och sa direkt att de skulle tycka att det var väldigt obehagligt att passera varje dag och behöva tänka på döden”, skrev föräldrarna i sin protest. 

Men trots de många protesterna klubbades detaljplanen för bygget av Änggårdens hospice igenom. Efter att Hovåsborna fick sin överklagan avslagen valde 13 närboende att ta ärendet hela vägen till Mark- och miljödomstolen – men nu står det klart att de nekas prövning där.

Änggården Hospice har tillfälligt flyttat in i Högsbo sjukhus. Det är dock fortfarande oklart när bygget kommer att stå färdigt. 

Hospice

Hospice är en fristående vårdenhet med inriktning på vård i livets slutskede. Sådan vård kan man också få på sjukhus, kommunala äldreboenden och i hemsjukvården.