Foto: Leif Gustafsson
 Foto: Leif Gustafsson

Trollhättan drabbad av
en kinesisk nätattack

Publicerad

I Trollhättans kommun går det inte att skicka eller få mejl.

En kinesisk D-dosattack har slagit till hos kommunens ena internetleverantör.

– Som det är nu så blir det väldigt trögt, säger Thomas Wennersten, IT-chef i Trollhättans kommun.

Redan måndag-tisdag förra veckan påverkades Trollhättans kommun av en nätattack.

Idag vid 12-tiden på tisdagen var det dags igen och det har pågått i omgångar.

– Det är svårt att veta vem det är som blivit utsatt men jag tror att det är den ena av våra två internetleverantörer som är utsatta för en attack, säger Thomas Wennersten. Vad vi tror och som vi blivit informerade om är att det är något som kommer från Kina.

D-dosattack

Det är en så kallad D-dosattack som drabbat kommunen.

– Det betyder att den sprutar in skräptrafik i vår internetförbindelse och då går den in i vår brandvägg, säger Thomas Wennersten. Skräptrafiken kommer inte in någonstans, men brandväggen får så mycket att göra med att slänga ut saker och ting som är skräp, så får den i sin tur en så hög belastning så att saker och ting blir väldigt tröga.

Eftersom kommunen har två internetförbindelser från två olika leverantörer så har trafiken styrts över till den andra så att all trafik körs den vägen.

Lite pyssel

Hur märker man av attacken?

– Som det är nu så blir det väldigt trögt, säger Thomas Wennersten. Just nu fungerar inte vår utgående e-post överhuvudtaget. Vi kan styra om till den andra internetförbindelsen men då finns det finns det vissa tjänster som tar tid på sig innan de ställer om sig för att gå den vägen.

– Det är inte bara att slå om en strömbrytare, utan det är lite pyssel med det och nu jobbar teknikerna med det.

Omöjligt veta

Trollhättans kommuns hemsida påverkas inte utan det är bland annat den in- och utgående mejltrafiken till Trollhättans som drabbas. Även Kunskapsförbundet väst är drabbat.

– Under dagen borde vi ha gjort förändringarna för att vi inte ska märka av effekterna, men hur länge attacken pågår det kan vi omöjligt svara på!

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER