Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömde trippelmördarens attack – inne i fängelset

Mark Saliba dömdes 2015 för trippelmordet i Uddevalla tillsammans med sin bror Martin Saliba. Foto: Arkivbild
Mark Saliba misstänks för inblandning i ett upplopp på fängelseanstalten Hall tillsammans med två andra intagna. Foto: POLISEN

Morddömde Mark Saliba, 26, misstänks för att, tillsammans med två andra fångar, ha startat ett upplopp på fängelseanstalten Hall i Södertälje.

Under upploppet ska de ha förstört inventarier för tusentals kronor och Saliba ska ha kastat en stol i ansiktet på en kriminalvårdare. 

Nu åtalas han för grov skadegörelse och våld mot tjänsteman.

Det var den 16 juli i fjol som Mark Saliba och två medfångar maskerade sig och ska ha startat ett upplopp på fängelseanstalten Hall i Söderstälje.

Tillsammans förstörde de föremål och inredning så att det, enligt åtalet, blev skador för 342 237 kronor.

Under upploppet, ska Mark Saliba, enligt åtalet, angripit en kriminalvårdare med våld när han försökte gripa honom. Saliba ska bland annat ha kastat en stol på kriminalvårdaren som träffade honom i ansiktet och han fick köras till sjukhus.

– Det var tre grabbar som rev ner och kastade runt saker. Vi bad dem att lägga sig ner. De lyssnade inte så vi gick in mot dem med sköldarna. Jag kom in som andra man. När vi kom nära kastade en av de en stol mot mig, säger kriminalvårdaren i ett förhör med polisen. 

Han fortsätter:

– Den träffade inte skölden, den träffade mig i ansiktet. Det började spruta blod. Därefter kommer jag inte ihåg så mycket. 

 

 

De tre intagna misstänks för att ha förstört inventarier och föremål till ett värde över 300 000 kronor. Foto: POLISEN

Nöjd med händelsen

Enligt polisens förundersökning fångades Mark Saliba på en övervakningsfilm när han kastade stolen mot kriminalvårdaren.

I polisens förhör med polisen svarade Mark Saliba "Inga kommentarer" på alla frågor, utom en. 

När polisen frågar om han känner sig nöjd efter händelsen svarade han: 

– Ja.

 

Dömd till livstid

Mark Saliba, 26, är dömd till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla. Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna sköts ihjäl på Bävedalsvägen i mars 2015.

Gärningsmännen var Mark och hans lillebror Martin slog hovrätten fast. De nekade till brott. 

Strax innan hovrättens dom föll flydde Marks bror, Martin Saliba, till Libanon. Den 29 oktober dömdes han i libanesisk domstol till dödsstraff för trippelmordet. Libanon som inte längre verkställer dödsstraff omvandlar domen till livstids straffarbete.