Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trippelmördaren döms för fängelseupploppet

Mark Saliba, dömd trippelmördare. Foto: POLISEN
Skadorna uppgick till cirka 130 000 kronor. Foto: POLISEN
De tre männen är alla dömda för mord. Foto: POLISEN

En kriminalvårdare skadades och inredning för 130 000 kronor förstördes vid upploppet på anstalten Halls säkerhetsavdelning.

Innan den dömde trippelmördaren Mark Saliba och hans två kumpaner inledde skadegörelsen placerades avdelningens tv-spel i säkerhet.

Nu döms männen, skriver Bohusläningen.

Mark Saliba är tillsammans med sin bror Martin dömd till livstids fängelse för trippelmordet på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna i Uddevalla 2015.

Sommaren 2017 avtjänade Mark Saliba straffet på Hall-anstalten i Södertälje, men skulle förflyttas till en annan anstalt. Det kan, enligt uppgifter från utredningen som åklagaren hänvisar till, vara anledningen till upploppet.

Här fångas upploppet på film. Foto: POLISEN

Tillsammans med två kumpaner, en 27-åring och en 32-åring som också är dömda mördare, slog Mark Saliba sönder inredning för drygt 130 000 kronor den där dagen. 

På övervakningsfilmen ser man hur Saliba först kopplar ur avdelningens Playstation och försvinner ur bild tillsammans med de andra. Därefter återvänder männen, ombytta och maskerade. De river omkull ett kylskåp och en frys. Sedan slås vitvaror, köksgeråd och tv:n sönder. Tre minuter senare stormar kravallutrustad personal avdelningen. En kriminalvårdare får näsan bruten i tumultet. De tre männen trycks in i ett hörn och tvingas ge upp.

Mark Saliba döms

Nu har männen dömts – mot sitt nekande – för den våldsamma händelsen, enligt Bohusläningen. De ska tillsammans betala ett skadestånd på 112 300 kronor för den omfattande skadegörelsen.

Det är ”uppenbart att det är fråga om en samordnad aktion som föregåtts av viss planläggning”, skriver tingsrätten i domen som tidningen tagit del av.

Mark Saliba stod åtalad för våld mot tjänsteman då det enligt åklagaren var han som kastade stolen på den kriminalvårdare vars näsa bröts av. Saliba frias på den punkten då det inte gått att bevisa vem som faktiskt kastade stolen.

Förnekar brott

Mark Saliba bär i väg tv-spelet. Foto: POLISEN

Alla tre förnekar brott. Kumpanerna döms till tre respektive fyra månaders fängelse. Eftersom Saliba är dömd till livstid omfattas det nya brottet av det straffet.

Försvarsadvokaten Jan Freij som företräder 32-åringen sa bland annat så här vid åtalet:

– Han var och han har suttit isolerad under mycket lång tid. De kokade inombords och ville inget ont. Möjligen har de agerat för att de vill få bättre villkor

Martin Cullberg företräder 27-åringen:

– Jag anser att Kriminalvårdens experiment med Fenixverksamheten måste upphöra. Det är totalt omänskliga förhållanden för de intagna som fortgår år efter år utan utomstående granskning, sa Cullberg i samband med att åtal väcktes.

Här stormar kriminalvårdarna avdelningen. Foto: POLISEN

 

LÄS MER: Mördarna angriper vakter och slår sönder fängelset