Nu döms Farhang Ezzati, 26, till livstids fängelse för mord. Foto: POLISENNu döms Farhang Ezzati, 26, till livstids fängelse för mord. Foto: POLISEN
Nu döms Farhang Ezzati, 26, till livstids fängelse för mord. Foto: POLISEN
Michael Altun döms till 12 års fängelse för mordförsök. Foto: POLISENMichael Altun döms till 12 års fängelse för mordförsök. Foto: POLISEN
Michael Altun döms till 12 års fängelse för mordförsök. Foto: POLISEN
Sharam Karim döms till 12 års fängelse för mordförsök. Foto: POLISENSharam Karim döms till 12 års fängelse för mordförsök. Foto: POLISEN
Sharam Karim döms till 12 års fängelse för mordförsök. Foto: POLISEN
En man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås i mars i år. Foto: ADAM IHSE/TTEn man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås i mars i år. Foto: ADAM IHSE/TT
En man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås i mars i år. Foto: ADAM IHSE/TT

Farhang Ezzati, 26, döms till livstids fängelse för knivattack

Publicerad
Uppdaterad

I ett trapphus i Hässleholmen i Borås gick Farhang Ezzati, 26, och kumpanerna Michael Altun, 24, och Sharam Karim, 23, till våldsam knivattack.

En ung man höggs ihjäl och lämnades att förblöda.

Två andra skadades allvarligt.

Nu döms Farhang Ezzati till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Michael Altun och Sharam Karim döms till 12 års fängelse vardera för mordförsök.

Enligt tingsrätten i Borås högg Farhang Ezzati hänsynslöst ihjäl en ung man och skadade ytterligare två.

Bakgrunden till händelsen ska ha varit en skuld, verklig eller inte, och tingsrätten skriver i sin dom att mordet var mycket brutalt. Det unga offret flydde för sitt liv innan han "så sakteliga förblödde ensam i kyla och mörker", skriver tingsrätten. 

 

LÄS MER: Tidigare fritidsledare åtalas för knivmord

 

Farhang Ezzati kom tillsammans med medbrottslingarna Michael Altun och Sharam Karim  för att finna sitt offer i Hässleholmen i Borås. Trion ska ha patrullerat i området och sökt efter mannen som de skulle driva in skulden från. De var beväpnade med pistol och kniv.

Vid ett låst trapphus fick de syn på sitt offer och två av hans vänner. Efter att ha hotat sina offer med pistol lyckades männen bli insläppta, enligt åtalet.

Efter mordet flydde en av de tre männen utomlands.Foto: JOHAN VALKONEN

Mördades i trapphus

Det var i trapphuset som den våldsamma attacken inträffade, där alltså en ung man dog och två andra skadades svårt.

– Det här handlar inte om några rispor, utan rejäla hugg, vad jag förstår, sa polisens vakthavande befäl Johan Ljung om knivskärningen.

 

LÄS MER: Efterlyste mannens uppdrag för kommunen

 

Trion sprang sedan från platsen och åkte från området i en bil.

För att röja undan spår ska de enligt åtalet kastat ut knivarna genom bilrutan på väg från platsen. De ska även ha lagt sina kläder i klorinbad efter mordet.

Åklagaren: Bryter tystnadskulturen

Ezzati och Altun greps och häktades i mitten av april. Den tredje, Sharam Karim, som tidigare jobbat som fritidsledare, efterlystes av polis och valde i maj månad att överlämna sig själv till polisen.

Alla tre nekade till brott men två av männen har medgett att de befunnit sig i trapphuset och att det uppstått ett bråk med de knivhuggna männen.

Enligt Borås tingsrätt har Farhang Ezzati varit den drivande parten och den som utdelade de dödande knivhuggen. Han döms till livstids fängelse för mord och mordförsök.

"Sammantaget har tingsrätten inte ansett utredningen i målet tillåta någon annan säker slutsats än att Ezzati senast när han fick syn på målsägandena hade bestämt sig för att konfrontera dem gällande deras lojalitet och att han aldrig tänkt acceptera något annat än att själv dominera dem och området de befann sig i. I denna bedömning ligger att tingsrätten förvissats om att Ezzati  varit beredd att oskadliggöra målsägandena hellre än att tåla någon rivalitet från dem. Tingsrätten noterar att Ezzatis handlande på platsen har präglats av snabbhet och målmedvetenhet".

Enligt rätten hade Ezzati uppsåt att döda det offer som avled. Däremot är det inte bevisat att  Michael Altun och Sharam Karim var införstådda med att offret skulle dödas. Därför frias dem för mord och döms endast för de två mordförsöken. Straffet blir 12 års fängelse vardera.

Gärningsmännen ska ha lagt sina kläder i klorinbad efter mordet.Foto: POLISEN

Åklagaren Patrik Tilly sa inför rättegången:

– Framför allt har det tidigare varit en så kallad tystnadskultur i Hässleholmen. Vi vill påstå att det här ärendet bryter mönstret och trenden något, eftersom här har personer – målsägande, vittnen och misstänkta – berättat om sina iakttagelser. Polis och åklagare anser att det är ett väldigt angeläget ärende, sa Patrik Tilly.

Tingsrätten: Styrkeposition

Också tingsrätten framhäver tystnadskulturen i området i domen. Farhang Ezzatis position, om hur han som en av "de äldre" haft makt i området enligt rätten, talar för att de andra männen varit medvetna om hans "ambition" och "betydelsen att visa honom lojalitet och ge uppbackning när så krävs". Styrkepositionen, som de dömda tillskrivs, förklarar enligt rätten varför ingen av männen hade sina mobiler påslagna under händelseförloppet. De har haft en allmän beredskap att vakta sitt område och bruka våld om så krävs, menar rätten.

Advokat Anders Roy försvarar Michael Altun. Han är kritisk mot domen.

– Jag tycker att den är felaktig. Jag tycker inte att man kan fälla honom till ansvar för två försök till mord, säger han.

Roy säger vidare att det inte finns någon teknisk bevisning som binder hans klient till brottet och att både offrens och vittnens uppgifter kan ifrågasättas.

– Vi kommer att överklaga den här domen.

Advokat Peter Wall, som företräder livstidsdömde Farhang Ezzati, säger så här:

– Jag har inga kommentarer innan jag har pratat med honom.

GT har utan framgång sökt Thomas Olsson, försvarsadvokaten som företräder Sharam Karim.

En fjärde man döms till fyra månaders fängelse för bland annat skyddande av brottsling.

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin
Erik Göthlin
Erik Göthlin
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER