Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farhang Ezzati, 26, döms till livstids fängelse för knivattack

Nu döms Farhang Ezzati, 26, till livstids fängelse för mord.
Foto: POLISEN
Michael Altun döms till 12 års fängelse för mordförsök.
Foto: POLISEN
Sharam Karim döms till 12 års fängelse för mordförsök.
Foto: POLISEN
En man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås i mars i år.
Foto: ADAM IHSE/TT

I ett trapphus i Hässleholmen i Borås gick Farhang Ezzati, 26, och kumpanerna Michael Altun, 24, och Sharam Karim, 23, till våldsam knivattack.

En ung man höggs ihjäl och lämnades att förblöda.

Två andra skadades allvarligt.

Nu döms Farhang Ezzati till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Michael Altun och Sharam Karim döms till 12 års fängelse vardera för mordförsök.

Enligt tingsrätten i Borås högg Farhang Ezzati hänsynslöst ihjäl en ung man och skadade ytterligare två.

Bakgrunden till händelsen ska ha varit en skuld, verklig eller inte, och tingsrätten skriver i sin dom att mordet var mycket brutalt. Det unga offret flydde för sitt liv innan han "så sakteliga förblödde ensam i kyla och mörker", skriver tingsrätten. 


LÄS MER: Tidigare fritidsledare åtalas för knivmord


Farhang Ezzati kom tillsammans med medbrottslingarna Michael Altun och Sharam Karim  för att finna sitt offer i Hässleholmen i Borås. Trion ska ha patrullerat i området och sökt efter mannen som de skulle driva in skulden från. De var beväpnade med pistol och kniv.

Vid ett låst trapphus fick de syn på sitt offer och två av hans vänner. Efter att ha hotat sina offer med pistol lyckades männen bli insläppta, enligt åtalet.

Efter mordet flydde en av de tre männen utomlands.
Foto: JOHAN VALKONEN

Mördades i trapphus

Det var i trapphuset som den våldsamma attacken inträffade, där alltså en ung man dog och två andra skadades svårt.

– Det här handlar inte om några rispor, utan rejäla hugg, vad jag förstår, sa polisens vakthavande befäl Johan Ljung om knivskärningen.


LÄS MER: Efterlyste mannens uppdrag för kommunen


Trion sprang sedan från platsen och åkte från området i en bil.

För att röja undan spår ska de enligt åtalet kastat ut knivarna genom bilrutan på väg från platsen. De ska även ha lagt sina kläder i klorinbad efter mordet.

Åklagaren: Bryter tystnadskulturen

Ezzati och Altun greps och häktades i mitten av april. Den tredje, Sharam Karim, som tidigare jobbat som fritidsledare, efterlystes av polis och valde i maj månad att överlämna sig själv till polisen.

Alla tre nekade till brott men två av männen har medgett att de befunnit sig i trapphuset och att det uppstått ett bråk med de knivhuggna männen.

Enligt Borås tingsrätt har Farhang Ezzati varit den drivande parten och den som utdelade de dödande knivhuggen. Han döms till livstids fängelse för mord och mordförsök.

"Sammantaget har tingsrätten inte ansett utredningen i målet tillåta någon annan säker slutsats än att Ezzati senast när han fick syn på målsägandena hade bestämt sig för att konfrontera dem gällande deras lojalitet och att han aldrig tänkt acceptera något annat än att själv dominera dem och området de befann sig i. I denna bedömning ligger att tingsrätten förvissats om att Ezzati  varit beredd att oskadliggöra målsägandena hellre än att tåla någon rivalitet från dem. Tingsrätten noterar att Ezzatis handlande på platsen har präglats av snabbhet och målmedvetenhet".

Enligt rätten hade Ezzati uppsåt att döda det offer som avled. Däremot är det inte bevisat att  Michael Altun och Sharam Karim var införstådda med att offret skulle dödas. Därför frias dem för mord och döms endast för de två mordförsöken. Straffet blir 12 års fängelse vardera.

Gärningsmännen ska ha lagt sina kläder i klorinbad efter mordet.
Foto: POLISEN

Åklagaren Patrik Tilly sa inför rättegången:

– Framför allt har det tidigare varit en så kallad tystnadskultur i Hässleholmen. Vi vill påstå att det här ärendet bryter mönstret och trenden något, eftersom här har personer – målsägande, vittnen och misstänkta – berättat om sina iakttagelser. Polis och åklagare anser att det är ett väldigt angeläget ärende, sa Patrik Tilly.

Tingsrätten: Styrkeposition

Också tingsrätten framhäver tystnadskulturen i området i domen. Farhang Ezzatis position, om hur han som en av "de äldre" haft makt i området enligt rätten, talar för att de andra männen varit medvetna om hans "ambition" och "betydelsen att visa honom lojalitet och ge uppbackning när så krävs". Styrkepositionen, som de dömda tillskrivs, förklarar enligt rätten varför ingen av männen hade sina mobiler påslagna under händelseförloppet. De har haft en allmän beredskap att vakta sitt område och bruka våld om så krävs, menar rätten.

Advokat Anders Roy försvarar Michael Altun. Han är kritisk mot domen.

– Jag tycker att den är felaktig. Jag tycker inte att man kan fälla honom till ansvar för två försök till mord, säger han.

Roy säger vidare att det inte finns någon teknisk bevisning som binder hans klient till brottet och att både offrens och vittnens uppgifter kan ifrågasättas.

– Vi kommer att överklaga den här domen.

Advokat Peter Wall, som företräder livstidsdömde Farhang Ezzati, säger så här:

– Jag har inga kommentarer innan jag har pratat med honom.

GT har utan framgång sökt Thomas Olsson, försvarsadvokaten som företräder Sharam Karim.

En fjärde man döms till fyra månaders fängelse för bland annat skyddande av brottsling.