En tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp. Uppgifterna ska finnas i den återupptagna utredningen kring fyraåringens död. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNEn tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp. Uppgifterna ska finnas i den återupptagna utredningen kring fyraåringens död. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
En tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp. Uppgifterna ska finnas i den återupptagna utredningen kring fyraåringens död. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Informationen lämnades efter att den gamla förundersökningen avslutades. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNInformationen lämnades efter att den gamla förundersökningen avslutades. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Informationen lämnades efter att den gamla förundersökningen avslutades. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
En tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNEn tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
En tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN

Uppgift: Tredje person aktuell i Kevin-utredning

Publicerad

En tredje person kan ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp.

Uppgifterna ska finnas i den återupptagna utredningen kring fyraåringens död.

Informationen lämnades efter att den gamla förundersökningen avslutades.

En viktig detalj som ifrågasatts i utredningen kring 4-årige Kevins död i Arvika 1998 är om de utpekade barnen verkligen kan ha flyttat på kroppen själva.

Pojken hittades nämligen på en lastpall, trettio meter från den plats vid vattnet i Kyrkviken där han ska ha avlidit.

Än i dag är det inte fastställt hur kroppen forslats dit. Det fanns inga släpmärken på marken och inte heller på pojkens kropp. Polisen kontrollerade aldrig via bärprov om pojkarna verkligen hade kraft att bära den 18 kilo tunga Kevin utan att skapa skrapmärken.

Kevins egen morfar har tidigare sagt att just den biten fått honom att tvivla på att bröderna var skyldiga:

– Jag har från början haft svårt att tro att de två barnen gjorde det. Om de skulle ha dragit honom dit ner så var de båda små och borde ha haft väldigt svårt att göra det... Det är ju om de hände där nere. Det fick vi aldrig reda på. Annars måste det vara ett större barn. Det har jag alltid trott.

Kom efter att utredningen lagts ned

Enligt information som ska finnas i den nya utredningen kring fallet, som återupptas i höst efter DN och SVT:s granskning, kan en tredje person ha hjälpt till att flytta på Kevins kropp.

Flera källor berättar för Expressen att uppgiften lämnades redan två månader efter att utredningen avslutades – och nu återigen överlämnats till utredningen.

Den tredje personen, som redan vid tillfället var vuxen, ska vara namngiven. Hen har enligt uppgift burit Kevin till lastpallen där pojken hittades död kvällen den 16 augusti 1998.

Chefsåklagare Niclas Wargren: "Uppgifter av det slaget kommer in".Foto: THOMAS CARLGREN

Chefsåklagare Niclas Wargren i Karlstad leder den nyupptagna förundersökningen om Kevin-fallet. 

– Jag kan inte bekräfta eller dementera just det. Men det är riktigt att det uppgifter av det slaget kommer in, säger Niclas Wargren.

Ledande frågor

– När det går en sådan här programserie (läs: SVT:s "Dokument inifrån") som uppmärksammas på det sättet är det klart så att det kommer in flera synpunkter och idéer av olika slag. En del av det som kommit in har förekommit i programmet, annat inte. 

Om utredningen fått in nya namn vill Niclas Wargren inte kommentera över huvudtaget. Inte heller något om vilka uppslag man arbetar med: 

– Vad vi jobbar med för uppslag i den delen tänker jag, vill jag inte kommentera. Det är uppgifter som vi måste hålla för oss själva i utredningen, säger Niclas Wargren.

 

LÄS MER: Åtta punkter – för och emot pojkarnas skuld 

 

Det var de två nu vuxna utpekade pojkarnas advokat Tomas Olsson som begärde en omprövning av åklagarens nedläggningsbeslut i förundersökningen från 1 november 1998. Det skedde efter granskningar i både DN och SVT som visade att barnen förhördes ett trettiotal gånger, i långa och pressande förhör där ledande frågor ställdes. 

Kritik mot SVT:s granskning

I GT har förundersökningsledaren Rolf Sandberg medgett att ett av de förhör som han höll i var alldeles för hårda. Men att de många förhören beror på att föräldrarna själva vid 19 olika tillfällen ringde in ny information om vad barnen berättat.

Samtidigt menar Rolf Sandberg att mycket hänt inom förhörstekniken vad gäller förhör av barn på två decennier.

Han kritiserar också SVT:s granskning för att utelämna viktiga uppgifter och för att ha ljugit till sig intervjuer med poliser som höll i utredningen för nästan två decennier sedan.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER