Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tredje offret död
efter skolattacken

42-årige matematikläraren Nazir Amso kämpade för sitt liv i sex veckor efter skolattacken.
Foto: PRIVAT
Händelsen sände chockvågor över hela landet.
Foto: Anna Svanberg

Anton Lundin Pettersson har nu mördat tre personer i skolattacken i Trollhättan.

Den 42-årige matematikläraren Nazir Amso, som fick ett svärdhugg i magen när han försökte stoppa skolmördaren, har avlidit.

Läraren kämpade för sitt liv i sex veckor efter attacken. Så sent som för några dagar sedan förhördes han av polisen från sjukbädden.

– Han var väldigt populär bland elever och andra lärare. Det är så tragiskt, säger före detta eleven Urim Arifi, 18.

Det var strax efter klockan 10 på torsdagen den 22 oktober som matematikläraren Nazir Amso, 42, såg hur en grupp elever poserade på bild tillsammans med den maskerade och svärdbeväpnade gärningsmannen Anton Lundin Pettersson på skolan Kronan. Han konfronterade mannen – som svarade med ett svärdhugg i mellangärdet.

Hugget var bara någon millimeter från att träffa Nazir Amsos lever, och sedan dess har han kämpat för sitt liv på sjukhus. För ett par veckor sedan skedde en positiv utveckling då läraren kunde flyttas från specialistsjukvården på Sahlgrenska till NÄL – och hans fru berättade för Aftonbladet att han hade vaknat och verkade vara på bättringsvägen.

– Han kunde säga några ord när han vaknade. Jag bad honom att säga mitt namn och det kunde han, sa hon till tidningen då.

Men nu, sex veckor efter skolattacken, har Nazir Amso alltså förlorat sin kamp. Under den sena torsdagskvällen spreds flera kondoleanser och hyllningar i sociala medier. En av dem som hyllar matematikläraren på Facebook är den före detta eleven Urim Arifi, 18.

"Jag önskar jag kunde få säga hur tacksam jag var för att hjälp du gav mig och för din personlighet som gjorde alla eleverna och framför allt kollegerna så glada för att du fanns där med din speciella humor", skriver han.

"Han var speciell"

Urim Arifi kommer att minnas sin före detta matematiklärare med värme. Han berättar hur läraren ibland kunde ringa och väcka eleverna om de höll på att försova sig till lektionerna.

– Han kunde säga "Jag skriver inte upp någon sen ankomst, bara du kommer till lektionen". Så tajt kontakt kunde man ha med honom trots att han var lärare.

GT har tidigare skrivit att Nazir Amso med okonventionell pedagogik blivit elevernas solklara favorit på skolan Kronan. Dagarna efter attacken så slöt eleverna samman i sociala medier och hyllade sin lärare, som vågade konfrontera skolmördaren.

– Han försökte verkligen allt för sina elever – bara för att de skulle lyckas. Han var väldigt speciell på ett fantastiskt sätt, säger Urim Arifi.

En bedrövad kriminalkommissarie Tord Haraldsson berättar på fredagsmorgonen att polisen så sent som för några dagar sedan förhörde Nazir Amso från sjukbädden.

– Det var ett förhör under tisdagen eller onsdagen, men vi ställde inga frågor. Han fick berätta fritt så mycket han orkade och det var väl inget som stack ut egentligen. Han bekräftade vad vi hade fått fram i andra förhör egentligen, säger Tord Haraldsson som nu har ett nytt trippelmord att utreda.

Tord Haraldsson arbetade även med det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla i våras. Även om de skiljer sig mycket åt så innebär dödsfallet under torsdagen att Västsverige i år haft två trippelmord.

– Det är ju tragiskt. Det är ungdomar i båda fallen och det handlar ju om utanförskap också i båda fallen men på olika sätt, säger Tord Haraldsson.

GT har varit i kontakt med Nazir Amsos familj, som givit sitt medgivande till publiceringen av hans namn och bild.