Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Treåringen visade skador – förskolan slog inte larm

Styvpappan misstänks ha misshandlat den treåriga pojken så svårt att han avled.
Foto: POLISEN
Bara ett par veckor innan pojkens död visade han upp skador för sin förskolepersonal – som inte gjorde någon anmälan.
Foto: SHUTTERSTOCK

Styvpappan misstänks ha misshandlat den treåriga pojken så svårt att han avled.

Bara ett par veckor innan pojkens död visade han upp skador för sin förskolepersonal.

– Han säger att någon har slagit honom, berättar en förskollärare i rätten.

Men förskolan gjorde ingen orosanmälan – och nu har kommunen startat en intern utredning, rapporterar P4 Skaraborg.

Det var tisdagen den 9 oktober i fjol som den treårige pojken kom in till Skaraborgs sjukhus med allvarliga skador. Barnets liv gick inte att rädda och dagen därpå avled han på sjukhus.

Pojkens styvpappa, en man i 25-årsåldern, misstänks ha orsakat pojkens död och står åtalad för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Under den nu pågående rättegången har personal på pojkens förskola vittnat – där framkommer det att pojken visat upp skador för pedagogerna ett par veckor innan det att barnet avled. Pojken drog ned byxorna och visade upp ett blåmärke i skrevet. En av pedagogerna frågade vad som hade hänt.

Pojken kom in med svåra skador till Skaraborgs sjukhus i Skövde.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

– Han säger att någon har slagit honom. Då säger jag ”vad sa du?” Då säger han ”nej jag bara skojade” och sen började han liksom skratta och ville inte prata mer om det, berättar en ur personalen i rättssalen.

Förskollärare fick ”konstig känsla”

Förskolläraren tog upp saken med mamman som förklarade att det rörde sig om n infektion och att pojken nypt sig själv i snoppen. En förklaring som förskolan godtog.

Ytterligare två personer ur personalen reagerade oberoende av varandra på blåmärket som pojken visade upp. Det ska ha varit stort och en av pedagogerna säger i förhör att hon fick en ”konstig känsla” när hon såg det, men frågade inte pojken om det, rapporterar P4 Skaraborg.  

Enligt lag är den som är anställd inom förskolan skyldig att göra en orosanmälan till socialtjänsten om det fattas misstankar om att ett barn far illa. Men det skedde inte i fallet med treåringen.

När P4 Skaraborg pratar med verksamhetschefen för barn- och skola i kommunen om vad som framkommit i polisutredningen om personalens agerande så meddelar chefen att det direkt startats en intern utredning när detta kom till chefens kännedom.

– Pojken ska ha uttryckt att han blivit slagen. Och att märket var så omfattande. Det har inte framkommit till huvudman och därför tillsätter vi nu en utredning för att se hur bedömningarna gjordes, säger verksamhetschefen till P4.

Chefen: ”En stor sorg”

Utredningen ska visa om förskolepersonalen brustit när de inte gjort någon orosanmälan till socialtjänsten. 

– Vi har en stor sorg efter det här barnet som inte finns hos oss längre och viktigt att vi ser att vi har den kunskap och det handhavandet i sådana här situationer som vi ska ha, säger verksamhetschefen till P4.

GT har tidigare rapporterat att anhöriga till pojken gjorde flera orosanmälningar till socialtjänsten före det att han dog. Anmälningarna ska ha gjorts redan innan den misstänkte mannen fanns i barnens liv.

Men den externa utredning som blev klar ungefär en månad efter treåringens död visade att socialtjänsten inte gjort några fel och att handläggningen varit rättssäker.

Den misstänkte styvpappan förnekar brott.
Foto: POLISEN

Den misstänkte styvpappan förnekar brott. Han menar att det hela var en olycka, att pojken ska ha gått in i en dörr och slagit i huvudet i ett handfat. Något som mannen vidhållit genom förhören och vid en rekonstruktion.

– En misshandel förutsätter ett uppsåt vilken han absolut inte haft, möjligen har han varit vårdslös, har Fredrik Kron, styvpappans försvarsadvokat, tidigare sagt till GT.