Den dödliga drogen ska bland annat ha förvarats i burkar med nässpray. Foto: PolisenDen dödliga drogen ska bland annat ha förvarats i burkar med nässpray. Foto: Polisen
Den dödliga drogen ska bland annat ha förvarats i burkar med nässpray. Foto: Polisen
Utanför huset ska en stor mängd cigarettfimpar ha hittats. Foto: PolisenUtanför huset ska en stor mängd cigarettfimpar ha hittats. Foto: Polisen
Utanför huset ska en stor mängd cigarettfimpar ha hittats. Foto: Polisen

Treårig flicka dog efter överdos – pappan döms

Publicerad

I sitt eget hem fick en treårig flicka i sig en drog som används för att söva stora djur, som elefanter.

Hennes pappa döms nu till ett och ett halvt års fängelse för att ha vållat hennes död.

Samtidigt frias en annan man för samma brott – han döms däremot till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

I maj i fjol larmades polisen ut till en bostad på en ort i Västsverige. En liten flicka, bara tre år gammal, kunde inte andas.

Hennes liv gick inte att rädda. Hon hade, enligt polisens utredning, fått i sig preparatet karfentanil – som används för att söva djur som elefanter. I domen står det att hon avled av en överdos.

Vid bostaden mötte polisen en man som talade i telefon. Det var flickans pappa och i samtalet skrek han, enligt förundersökningen:

– Jag har dödat mitt barn! Jag har dödat mitt barn!

"Livsfarlig drog"

Han och ytterligare en man som bodde hos honom åtalades för att grovt ha vållat den treåriga flickans död. Och nu döms pappan till ett och ett halvt års fängelse av tingsrätten.

"Tingsrätten finner att pappan genom att i huset själv bruka och förvara – liksom att låta den andre mannen bruka och förvara – ett mycket farligt narkotiskt medel och låta flickan komma i kontakt med detta har brustit i sitt vårdnadsansvar även om han måhända inte fullt ut har insett medlets farlighet", skriver tingsrätten i i domen.

Inget vårdnadsansvar

Det framgår av domen att pappan kan ha uppfattat det som att det var en annan drog som han använde och förvarade i hemmet, men att han oavsett vilket anses vara skyldig till de brott som han åtalades för: grovt vållande till annans död, stöld, olovligt brukande och ringa narkotikabrott.

Den andre mannen frias däremot för att ha orsakat i flickans död.

 

LÄS MER: Pappans panik: "Jag har dödat mitt barn"

 

Han har berättat för polisen att han använde karfentanil för att medicinera mot en ond rygg. Tingsrätten skriver i domen att det inte kunnat utredas exakt när flickan kom i kontakt med drogen och att mannen inte har något vårdnadsansvar. Rätten lyfter fram det som två argument till att han frias på den punkten.

Men han döms ändå till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Båda männen nekade till brott.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER