Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jennys son dog – chauffören åtalas

Olycksbussen körde av vägen utanför Sveg den 2 april 2017, på väg med skolungdomar på skidresa till Klövsjö.
Foto: NISSE SCHMIDT/ TT NYHETSBYRÅN
Det var inget tekniskt fel på bussen har Statens haverikommission kommit fram till. I olyckan dog tre ungdomar från Skene.
Foto: NISSE SCHMIDT/ TT NYHETSBYRÅN

Gunnar Wulf Karlsson, 14, och två av hans skolkamrater från Skene avled i den svåra bussolyckan i Sveg i april förra året.

Nu åtalas busschauffören för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, säger åklagaren Mikael Bäckström.

– Han kände sig inte trött, säger busschaufförens advokat Ulrik Smedberg.

Det fanns 52 ungdomar och sex lärare ombord på bussen som i april förra året var på väg från Skene i Marks kommun till Klövsjö. De skulle på skidresa med Ängskolans idrottsklubb.

Utanför Sveg i Härjedalen inträffade den svåra olyckan där bussen körde av vägen och tre ungdomar avled, två pojkar och en flicka. Flera andra fick svåra skador.


LÄS MER: Tre döda efter att buss välte omkull på E45


Nu, efter drygt ett år, är polisens utredning klar och Mikael Bäckström, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Östersund, kom på onsdagsmorgonen med beskedet att busschauffören åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte kunnat fastställas att han somnat. Han har varit påverkad av trötthet som gjort att han oavsiktligt kört av vägen, säger åklagaren.

Busschauffören nekar

Det är totalt 36 skadade passagerare som omfattas av åtalet vållande till kroppsskada.

Busschauffören nekar till brott.

– Vi är förvånade över att det väcks åtal. Vi tycker inte att bevisläget är sådant att det funnits skäl till det, säger chaufförens advokat Ulrik Smedberg.

Chauffören upplever att det var problem med vägen som låg bakom olyckan, uppger advokaten:

– Han säger att han upplever en kraftig gungning i bussen. Med anledning av det drar det mot höger och hjulet hamnar utanför vägbanan. Så upplever han det. Han känner en kraftig krängning och det har andra ombord vittnat om.

Ulrik Smedberg fortsätter:

– Han är van vid den här typen av beställningstrafik och har tagit pauser som han ska. Han hade paus inte långt före det att olyckan inträffade och kände sig inte trött.

Busschaufförens advokat Ulrik Smedberg.
Foto: HENRIK JANSSON

Busschauffören har inte brutit mot reglerna om kör- och vilotid slår polisens utredning fast.  Bussbolaget anses ha planerat resan inom ramen för lagen om kör- och vilotid samt arbetstid.

– Det finns ingen anledning att misstänkta bussbolaget för brott. Det var inget fel på bussen och körningen har planerats efter de regler som finns, säger Mikael Bäckström.

”Är förbannad och glad”

Jenny Wulfs 14-årige son Gunnar Wulf Karlsson var en av de tre ungdomar som omkom i olyckan. 

Hon förklarar att hon har blandade känslor den här dagen.

– Jag är förbannad och glad. Hela jag kokar lite. Jag tycker det känns som ett slag i ansiktet att man inte kan åtala bussbolaget som jag tycker är ytterst ansvariga. Men jag är glad att chauffören åtalas, säger Jenny Wulf.

Gunnar Wulf Karlsson omkom i olyckan. Han blev 14 år gammal.
Foto: Henrik Karlsson

Hon tycker att bussbolaget har ”stoppat huvudet i sanden”.

– Som att det inte är deras problem. Ingen från bussföretaget har någonsin hört av sig. Bara deras försäkringsbolag. De kunde åtminstone ha skrivit ett brev, säger hon.

Jenny Wulfs son Gunnar dog i olyckan.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Jenny Wulf konstaterar att hon under onsdagen inte känner mer sorg än annars. Hon har vetat ett tag att åtal skulle väckas.

– Däremot är jag som sagt upprörd över att inte bussbolaget åtalas. Hur kan en sån här stor sak hända och det blir en sån liten efterdyning, säger hon.

– Min sorg går upp och ner. Nu är det snart skolavslutning, det är födelsedagar ... sånt vi inte får uppleva tillsammans längre.

Jenny Wulf skriver om sitt liv efter sonen Gunnars död i bloggen ”En död pojkes mamma”. Hon förklarar att hon går med på att medverka i medier för att hon tycker det är viktigt att våga prata om sorgen och att även kunna ge andra människor i liknande situationer tröst.

”Kommer ta hand om personalen”

Rektorn på Ängskolan, Eva Stenberg, säger att hon inte har några synpunkter på åtalet, men menar att det var väntat.

– Vi kommer att ta hand om personalen när rättegången väl kommer om det behövs. Det kan bli väldigt tufft för dem. Då ska de gå igenom detta igen, säger hon.

De elever som var med om bussolyckan lämnar Ängskolan efter vårterminen. De går ut nian.

– Vi försöker hålla skolavslutningen ljus. Så som den ska vara. Sedan kommer vi inte att glömma bort vad som hänt och försöker göra det på ett fint sätt så att det inte blir för mörkt, säger Eva Stenberg.

Inget fel på bussen

För några månader sedan, i mars, kom Statens haverikommissions, SHK, slutrapport om olyckan där det slogs fast att det inte var något tekniskt fel på bussen. 

Enligt SHK bidrog flera faktorer till att olyckan blev så allvarlig, bland annat att många ombord saknade bälte.

– Det är en fråga som varit uppe, om det finns skäl att gå vidare där mot någon. Men chauffören har menat att han uppfattat det som att ledarna tagit på sig att informera ungdomarna och det har de också gjort. Och genom att ledarna uppmanat ungdomarna att använda bilbälten så har ledarna uppfyllt sin plikt, konstaterar Mikael Bäckström.


LÄS MER: Tre barn dog – föraren utan mat hela resan


Enligt Statens haverikommissions utredning ska chauffören sannolikt ha varit påverkad av trötthet ”på en nivå som innebär kraftigt nedsatt vaksamhet och stor risk att somna”. Utredarna menar att sättet som bussen körde ner i diket på är typiskt för olyckor där föraren haft nedsatt vaksamhet.

Skolungdomarna var på väg till en skidresa när olyckan inträffade.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rastplatser var stängda

Chauffören som försökt stanna vid flera rastplatser som dock varit stängda under natten, hade inte haft möjlighet att äta eller dricka under resans gång, skrev SHK. 

Helene Arango Magnusson, ordförande i Statens haverikommission, konstaterade i samband med att rapporten släpptes att bussföretaget följt lagar och regler vad gäller körningen men att det inte garanterar trafiksäkerheten.

– Det vi har sett är att bussföretaget enbart utgått från arbetstids- och kör- och vilotidslagstiftning när man planerat uppdraget. Så länge de legat inom ramen för vad som är tillåtet tycker de att det är okej. Vi tycker att man bör göra en fördjupad riskanalys när det gäller nattarbete, förklarade hon.

Efter olyckan hedrades ungdomarna som avled av sina klasskamrater.
Foto: NORA LOREK

”Försökte sova extra”

Chauffören hade fått uppdraget sent på fredagseftermiddagen och hade kört buss tidigare under veckan. Veckovilan blev därmed förkortad.

– Han försökte sova extra och han tog sedan pauser och följde sina körtidsregler under den aktuella körningen. Men det räcker inte. Människan är biologiskt konstruerad så att man efter en lång monoton körning kommer att vara väldigt trött framåt morgontimmarna, poängterade Helene Arango Magnusson i mars.


LÄS MER: Jenny förlorade sonen Gunnar i bussolyckan


Hon tyckte därför att det skulle vara ”väldigt olyckligt” om chauffören pekas ut som ansvarig efter SHK:s rapport. Hon problematiserade slutsatserna och menade att det också handlar om bakomliggande faktorer som hur den här typen av uppdrag planeras. Hon pekade på en systembrist i vägtransportbranschen.

”Ska prata med chauffören”

Simon Sandberg på Bergkvarabuss, chaufförens arbetsgivare, kommenterar beskedet om åtalet:

– Det som händer nu är att vi ska ha samtal internt. Vi ska prata med chauffören om hur han mår och hur han själv ser på detta. Han jobbar inte längre som chaufför i persontrafik utan har fått andra arbetsuppgifter hos oss. Vi ska även prata med fackförbund och andra för att se hur vi ska agera, säger han.

Hur ser du på SHK:s synpunkter att även om regler och lagar följs är det ingen garanti för säkerheten vid till exempel nattarbete?

– Det är en pågående översyn av kör- och övertidsreglerna inom EU. Där rekommenderar SHK att man tittar särskilt på nattarbete, och om det kan påverka reglerna framöver. Den utvecklingen följer vi naturligtvis nogsamt.

Åklagare Mikael Bäckström förklarar att det ännu inte är klart med tidpunkt för rättegången. 

– Östersunds tingsrätt arbetar med planeringen nu. Det kommer inte att bi före sommaren. Jag räknar med att rättegången hålls under hösten, någon gång efter sommarsemestrarna, säger han.

Bäckström konstaterar att straffvärdet ligger på fängelsenivå, men att ”det finns även alternativa påföljder som finns till buds”. Advokaten Ulrik Smedberg:

– Min klient mår jättedåligt och det har han gjort sedan olyckan inträffade. Det är en fruktansvärd händelse med hemska konsekvenser och han mår ännu sämre när han misstänks vara den som orsakat olyckan.