Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre späckhuggare dök upp längs Västkusten

Lotsen Pär-Olof blev mäkta förvånad när han fick sällskap av tre späckhuggare utanför Lysekil.Foto: Privat
Tre späckhuggare överraskade manskapet på båten utanför Lysekil. Men dessa späckhuggare är inte de som simmar längs Västkusten – då ingen lyckades fotografera djuren i euforin.Foto: Anders Netshagen

Lotsen Pär-Olof Berg kunde knappt tro sina ögon när tre späckhuggare dök upp utanför Lysekil.

Trots 30 år på sjön blev han, och hans kolleger så paffa att ingen tog upp kameran.

– Jag har sett späckhuggare en gång tidigare, men det var väster om England för många år sedan. I svenska vatten trodde jag aldrig att det skulle hända, säger han till GT.

Det var strax innan lunchtid på fredagen som lotsen Pär-Olof Berg och hans kolleger var på väg in till land med en gastanker utanför Lysekil som de skulle får en upplevelse de sent ska glömma.

– Jag stod på styrbordsidan och såg hur tre späckhuggare blåste upp vatten. Jag trodde knappt att det var sant, att få se späckhuggare i svenska vatten händer ju inte så ofta, säger han.

Han har själv varit ute till sjöss under de senaste 30 åren och bara sett de fascinerande rovdjuren i det vilda en gång tidigare – utanför England.

"Varför tog vi ingen bild?"

– Men det var länge sedan. Självklart körde vi närmare och de slog följe med båten en bit. Det var en hanne på dryga sex meter, en lite mindre på kanske fyra meter och en kalv på två meter. Jag tippar på att det var en liten familj, säger Pär-Olof Berg.

Alla ombord vart – naturligtvis – mycket upphetsade över de svartvita besökarna. Så upphetsade att ingen plockade upp sin telefon för att knäppa en bild.

– Det var det första vi sa när de hade försvunnit: "Varför tog vi ingen bild?". Men det kanske var någon annan som var smartare än oss och knäppte en.

För Bohusläningen, som först uppmärksammade den fantastiska historien berättar Pär-Olof Berg att den största av djuren hade ett jack i fenan.

På fredagskvällen är han fortfarande tagen av upplevelsen.

30 djur utanför Orust

– Jag har sett mycket valar av olika slag under resorna på nordatlanten, men späckhuggare i Brofjorden – det var något alldeles extra.

GT har tidigare berättat om späckhuggarspaning längs Västkusten. Den mest spektakulära observationen kan ha varit 2007 då ett helt stim på 30 djur simmade utanför Orust.

I april i fjol syntes en annan jätte i Västsverige när Lennart Waje fick sällskap av en fem meter lång vikval 20 sjömil utanför Kungsbacka.