Tre personer har rymt från förvaret

Flyktingförvaret i Kållered har haft flera spektakulära rymningar i år.
Foto: LEIF JACOBSSON

Ett stort pådrag sökte på torsdagsmorgonen efter tre personer som rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered.

Enligt larmet var det två personer på utsidan som krossade en ruta med en yxa.

– De förde med sig en person ut och i samband med det passade ytterligare två på att smita, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Tidigt på torsdagsmorgonen slog personal på Migrationsverket i Kållered larm om ett fritagningsförsök.

Två utomstående personer ska då ha tagit sig fram till byggnaden där det så kallade förvaret ligger. Efter att ha slagit sönder en ruta med yxa kunde de ta ut en person.

Sökte i skogen med polishund

Ytterligare två personer passade på att smita när tillfället gavs.

Minst fyra polispatruller och två ambulanser skickades till platsen.

– Efter uppgiften att någon slagit sig in med yxa skickade vi rätt mycket folk till platsen. Men det visade sig att ingen blivit skadad, uppger Per Sahlgren, vakthavande befäl.

Det är oklart om rymlingarna försvunnit i någon bil som väntade på utsidan. Polisen sökte under morgonen med spårhund i skogen runt Migrationsverket i Kållered. 

"Är inget brott att rymma"

– Ingen i personalen har hotats och ingen är skadad. Så det här rubriceras i nuläget som en skadegörelse. Det är ju inget brott att rymma, sa Per Sahlgren vid polisen i region Väst under morgonen.

Vid 10-tiden hade man ännu inte påträffat någon av de tre rymlingarna.

– De är fortfarande på fri fot. Spåren upphörde ganska snart, så en hypotes är att i alla fall en av dem hade en bil som väntade som de kunde åka i väg med, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst.

– De andra två som rymde har nog inget att göra med den första, de sprang nog till skogs. Men vi har inga spår i nuläget, säger Thomas Fuxborg.

Migrationsverket ser allvarligt på händelsen.

– Det är klart att vi ser allvarligt på det, det gör vi med varje rymning eller rymningsförsök. Det är inte meningen att personer ska kunna avvika från ett förvar. Därför jobbar vi kontinuerligt med säkerheten, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

Men om de kommer göra några förändringar i säkerhetsarbetet efter händelsen kan de inte svara på.

– Det är för tidigt att säga efter just den här händelsen, det får vi se när vi har utrett det och pratat med personal. När vi har lite mer kunskap kring det, säger Per Ek.

14 personer rymde  i april

I april i år lyckades 14 personer rymma från samma förvar i Kållered. De tog sig ut genom en ett uppbrutet fönster i en datasal i en av förvarets lokaler. 

Enligt Migrationsverket är det ovanligt att det sker.

– Det är fortfarande relativt ovanligt om man tittar på antal tillfällen. Nu var det väldigt många som rymde från Kållered vid ett enskilt tillfälle, men det är fortfarande relativt ovanligt, säger Per Ek.

Gjorde ni några förändringar i säkerhetsarbetet efter den första rymningen?

– Det var ett annat tillvägagångssätt den här gången, det var någon som kom utifrån med ett tillhygge. Det är klart att man önskar att man kunde försäkra sig mot allting, men det är inte alltid man kan göra det, säger Per Ek och tillägger:

– Nu får vi se om den här händelsen behöver leda till en förändring, det är för tidigt att säga.

På förvaret i Kållered söder om Göteborg finns personer som väntar på att utvisas från Sverige.