Rökutveckling efter brand i flerfamiljshus

Publicerad

Det brinner i ett flerfamiljshus i i Forshaga kommun.

I lägenheterna ovanför finns tre personer som inte kan ta sig ut från byggnaden.

– Vi jobbar på att få ut dem på något sätt, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadregionen.

Skadeläget är oklart.

Larmet om branden kom in till SOS Alarm vid 21.15 på söndagskvällen. Enligt de första uppgifterna ska branden ha startat i en lägenhet men det visade sig vara ett källarförråd.

– Röken har sedan letat sig upp i trapphuset som har blivit rökfyllt, säger Björn Johansson.

Kunde inte ta sig ut

Enligt Johansson ska tre personer inte ha hunnit ut innan rökutvecklingen blev för stor och de blev därmed fångade i sina lägenheter.

– Vi jobbar på att få dem på något sätt, troligtvis blir det genom fönster eller balkong.

Räddningstjänsten har tre styrkor från Karlstad, Forshaga och Deje vid byggnaden som är ett flerfamiljshus i tre våningar.

Vid 22-tiden var branden i källaren fortfarande inte släckt men man hade lyckats evakuera de tre personer som var instängda i lägenheterna.

– Men vi söker igenom övriga lägenheter med rökdykare för att säkerställa att det inte finns kvar några människor i byggnaden, säger Björn Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Vindkraftverk i lågor: "Det var som ett eldhav"

Ingen kom till skada

Räddningstjänsten lyckades få kontroll över branden och enligt Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen i Bergslagen, så var det trots allt inte i ett källarförråd som branden startat – utan i en tvättstuga.

– Men vi vet fortfarande inte varför. En patrull är på plats och det kommer skrivas en anmälan om misstänkt mordbrand, säger han vid 23-tiden.

Ingen person har kommit till skada i branden men lägenheterna i huset blev rökfyllda.

– De boende finns just nu i ett vandrarhem som ligger intill så vi får så om de får stanna kvar där en stund eller om de kan återvända inom det närmsta, säger Sjöström.

 

LÄS OCKSÅ: Brand bröt ut i lägenhet i flerfamiljshus 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER