Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre nya fall av mässling – totalt är nu 22 drabbade

22 personer har insjuknat i mässling. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Västra Götalandsregionen
Siffran på antal sjuka personer är nu uppe i 22 personer. Foto: / GT/EXPRESSEN

Ytterligare tre personer har insjuknat i mässling.

Nu är siffran på antalet sjuka uppe i 22 personer.

– Samtliga fall hänger ihop, men alla är inte smittade inom sjukvården utan även ute i samhället, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Mässlingutbrottet i Göteborg startade den 10 december och  fortfarande kommer rapporter om nya fall där personer insjuknat.

Under måndagen går smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen ut med ett pressmeddelande om att man konstaterat ytterligare tre fall. Det innebär att totalt 22 personer insjuknat.

– Detta är väntat eftersom mässling är den mest smittsamma sjukdom som vi känner till, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen. 

Mässlingutbrottet i Göteborg startade den 10 december och fortfarande kommer rapporter om nya fall där personer insjuknat. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Samtliga fall hänger ihop

Enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, ingår samtliga fall i smittkedjan efter den person som först insjuknade.

– Fallen hänger ihop. Men alla är inte smittade inom sjukvården utan även ute i samhället. Det kommer att dyka upp fler fall. Absoluta majoriteten insjuknar dag 10 och 11 efter smittotillfället, säger han.

Leif Dotevall konstaterar att 97-98 procent av alla barn är vaccinerade och skyddade mot mässling, men att det finns grupper av vuxna som är oskyddade, framför allt personer födda mellan 1960 och 1980.

 

LÄS MER: Läkaren svarar på 10 frågor om mässlingen 

 

"Tänk över om du har skydd"

– Man ska tänka igenom om man har ett skydd, fråga sina föräldrar och titta igenom sina vaccinationskort. Och nu när det blir fler fall måste man nog tänka att när man söker sjukvård är det bra att kunna berätta om man är skyddad mot mässling. Det är samma sak med barnen. Om man söker hjälp för sjukt barn är det bra att ta med sitt bvc-kort för att kunna visa att barnet är vaccinerat mot mässling. Det underlättar för sjukvården, säger Leif Dotevall.

Smittskyddsläkarna i Västra Götaland uppmanar personer med otillräckligt skydd att undvika miljöer där många personer vistas och där mässling kan spridas. 

Mässling är mycket smittsamt och sjukdomen överförs via luften. Den kan smitta när man är i samma lokal som en mässlingdrabbad person.

 

LÄS MER: Läkarens resvarning: "Innebär stora risker"