Nazistledaren Viktor Melin häktades för två veckor sedan. Foto: EXPONazistledaren Viktor Melin häktades för två veckor sedan. Foto: EXPO
Nazistledaren Viktor Melin häktades för två veckor sedan.  Foto: EXPO
Sprängattentatet på Övre husargatan. Foto: MARCUS WULCANSprängattentatet på Övre husargatan. Foto: MARCUS WULCAN
Sprängattentatet på Övre husargatan. Foto: MARCUS WULCAN
Jimmy Jonasson häktades på fredagen.Jimmy Jonasson häktades på fredagen.
Jimmy Jonasson häktades på fredagen.
Anton Thulin (inringad) häktades på fredagen misstänkt för sprängladdningen som placerats intill Lilleby camping. Foto: EXPOAnton Thulin (inringad) häktades på fredagen misstänkt för sprängladdningen som placerats intill Lilleby camping. Foto: EXPO
Anton Thulin (inringad) häktades på fredagen misstänkt för sprängladdningen som placerats intill Lilleby camping.  Foto: EXPO

Tre nazister har häktats för bombdåd i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad

Banden till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har stärkts efter att ytterligare två män, Jimmy Jonasson och Anton Thulin, med starka kopplingar till organisationen häktades på fredagen för inblandning i bombdåden i Göteborg.

Sedan tidigare sitter en av de ledande medlemmarna, Viktor Melin, 23, häktad för ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum.

Det är Säkerhetspolisen och åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål som driver utredningen om de tre händelserna som skakat Göteborg: 

• Ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november

• Ett sprängattantat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i västra Göteborg där en städare skadades mycket allvarligt och fortfarande vårdas på sjukhus

• Ett till synes misslyckat dåd efter att en skarp bomb hittades på Lilleby Camping i Torslanda som fungerar som ett mellanboende för nyanlända flyktingar.

 

LÄS MER: Nazistledaren Viktor Melin, 23, misstänks för sprängattentat

 

Nordiska motståndsrörelsen har officiellt deklarerat att man, som organisation, inte ligger bakom bombdåden. Men personkopplingarna är tydliga: Alla de tre nu häktade i utredningen har starka kopplingar till organisationen och marscherade så sent som i november i en stor demonstration arrangerad av Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger åklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen

Viktor Melin, 23, som häktades redan för två veckor sedan har under en längre tid varit på ledande positioner inom Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Han ledde under förra året bland annat en uppmärksammad aktion mot ett badhus i Kungälv, där medlemmar i nazistorganisationen, flera av dem straffade för våldsbrott som Viktor Melin själv, agerade så kallade "trygghetsvärdar".

Om Viktor Melin skriver Nordiska motståndsorganisationen i ett uttalande att det är "en bra person som alltid ställt upp för organisationen".

Nu häktas även Jimmy Jonasson, för inblandning i samtliga de tre dåd som utreds. Han var i vart fall under 2016 medlem i Nordiska motståndsrörelsen och gavs förtroendet att marschera med organisationens fana 1 maj i Borlänge det året.

Han häktas nu på sannolika skäl misstänkt för inblandning i hela bombserien. Det är den högre graden av misstanke.

– Det var givetvis inte det beslutet vi hoppades på, säger hans advokat Thomas Håkansson efter häktningsförhandlingen.

– Jag tycker att bevisen inte räcker, men tingsrätten har gjort en annan bedömning. Min klient förnekar alla brott.

 

LÄS MER: Skarp bomb vid flyktingboende

 

Till attack mot polisen

Samtidigt häktades Anton Thulin, 20, misstänkt för inblandning i ett av dåden, den odetonerade bomben som hittades vid Lilleby camping. Han har deltagit på ett stort antal sammankomster och demonstrationer i Nordiska motståndsrörelsens regi. Bland annat greps han i samband med att ett 40-tal aktivister i organisationer gick till attack mot polisen i Stockholm i januari förra året. 

Även för honom anser domstolen att misstankarna är av den högre graden och han häktas för försök till allmänfarlig ödeläggelse

– Han nekar till brott, mer kan jag inte säga, säger Anton Thulins advokat Svend B Christiansen efter häktningsförhandlingen. 

Förra året ledde Viktor Melin en aktion med så kallade trygghetsvärdar på Kungälvs badhus. Nu sitter han häktad för attentatet mot vänsterlokalen.Foto: SKÄRMDUMP

Kunde dödat

Inledningsvis rubricerades det blodiga dådet utanför flyktingboendet i Järnbrott, där en städare fick kraftiga splitterskador och båda benen avsprängda, som mordförsök. 

Nu klassas den händelsen i stället som allmänfarlig ödeläggelse.

Även sprängladdningen mot vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum på Övre Husargatan i Linnéstaden hade kunnat döda, enligt åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål. 

– När det gäller laddningen på Övre Husargatan så var den bomben tillräckligt kraftig för att allvarligt skadad eller till och med döda  en person som befunnit sig i bombens närhet, sa åklagaren Mats Ljungqvist tidigare i veckan.

 

LÄS MER: Tre gripna för bomber vid flera asylboenden

 

Göteborgs-Posten skriver samtidigt att utredningen om de tre dåden kan komma att rubriceras om till en utredning om terrorbrott.

– När det gäller själva de här händelserna så håller vi på med en förundersökning och det är inte alls omöjligt att vi kommer att rubricera om det så småningom. Det man möjligen funderar på är om de här händelserna möjligen uppfyller kraven för ett terrorbrott helt enkelt. Men det är för tidigt att spekulera kring nu, säger åklagaren Mats Ljungqvist till GP.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER