Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Teorin: Mördare går lös på äldreboende

Polisen utreder ett mord och två misstänkta mordförsök på ett äldreboende i Västsverige. OBS! Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK
En läkare slog larm sedan flera äldre kom in till sjuhuset med misstänkta överdoser av insulin. OBS! Genrebild.
Foto: COLOURBOX

En man misstänks ha mördats och två kvinnor tros ha blivit utsatta för mordförsök.

Alla bodde de på samma avdelning på ett äldreboende i Västsverige.

– De här tre personerna har fått en medicin som de inte ska ha, enligt vad de är ordinerade, säger åklagaren Stina Lundqvist till P4 Extra.

Polisen har ingen misstänkt.

Enligt Sahlgrenskas polisanmälan hade de fått externt tillförda insulininjektioner.

”Någon har genom att ge målsäganden insulin försatt henne i medvetslöshet med andningsuppehåll”, skrev en överläkare i polisanmälan gällande en av kvinnorna, uppger TT.

I januari i år kom ännu en patient in till sjukhuset. Åklagaren Stina Lundqvist förklarar att det var en man som var från samma avdelning på det västsvenska äldreboendet som kvinnorna.

– Det är en man som dog i anslutning till händelsen, säger åklagaren.

De drabbade vårdades på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Bodde på samma avdelning

I samband med det tog hon över utredningen och det som utreds är misstänkta mordförsök på kvinnorna och misstänkt mord på mannen. TT var de som under söndagsförmiddagen var först med att rapportera om den pågående förundersökningen.

– Slumpen har väl sina begränsningar eftersom det är på samma avdelning och rör sig om samma typ av händelser, säger Stina Lundqvist till TT.

Dock är det ännu oklart om något brott verkligen ligger bakom det inträffade. I P4 Extra i Sveriges Radio säger åklagaren:

– Vi vet inte om något brott är begånget här. Vi måste undersöka om det är något brott begånget överhuvudtaget, men det är mycket som talar för det.

Hon fortsätter:

– Alla de här tre personerna har fått en medicin som de inte ska ha, enligt vad de är ordinerade.

Åklagaren Stina Lundqvist.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Ivo har kritiserat boendet

Det finns flera omständigheter som behöver benas ut. Lokaltidningen i det område där äldreboendet ligger skriver att boendet efter att polisanmälan upprättades inventerade all insulin. I en lägenhet hittades två tomma insulinpennor med snabbverkande insulin som inte fanns antecknad i personalens signeringslista.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utrett äldreboendet, och kommit med kritik.

”IVO anser att vårdgivaren inte i alla avseenden lever upp till sin skyldighet att planera och leda verksamheten för att upprätthålla en god vård, då det finns vissa risker avseende läkemedelshanteringen på äldreboendet”, står det i Ivo-beslutet.

När de misstänkta mordförsöken inträffade förvarades patienternas insulinpennor med spetsar inlåsta i patientens läkemedelsskåp medan oöppnade förpackningar förvarades i patientens privata kylskåp.

Efter händelsen är det i stället hos sjuksköterskorna som oöppnade förpackningar förvaras inlåsta.

De påbörjade insulinpennorna fanns i januari i år fortfarande kvar hos patienterna, förutom på den aktuella enheten där det hela inträffat.

Motivet är oklart

Det är en komplicerad utredning för polisen.

– Vi tittar dels på obduktionsprotokoll och liknande och söker efter de medicinska orsakerna, men vi försöker även kartlägga vilken personal som arbetat under de här perioderna, säger Stina Lundqvist till P4 Extra.

Det eventuella motivet är oklart.

Irene Gunnarsson, 68, säljare, Göteborg, om det misstänkta mordet och mordförsöken: ”Det är fruktansvärt att något sådant skulle kunna förekomma, att man inte är mer noggrann med kontroll av personalen. De som bor på äldreboenden ska kunna vara trygga med att de som jobbar där är noga kontrollerade”.
Foto: Eva Rogsten
Bengt Holmskog, 82, pensionär, Göteborg, om det misstänkta mordet och mordförsöken: ”Det här är fruktansvärt. Det måste brista i kontrollen någonstans. Kan personal ensam dela ut medicin?”
Foto: Eva Rogsten
Evy Börjesson, 66, ekonomiansvarig, Göteborg, om det misstänkta mordet och mordförsöken: ”Det förvånar mig att det kan hända. När jag själv haft anhöriga på boende har jag upplevt att det är strikta kontroller vad gäller medicinering”.
Foto: Eva Rogsten

– Jag kan inte uttala mig om det är någon aktiv dödshjälp eller om det handlar om ett rent brott, alltså att man försökt döda de här personerna, säger Stina Lundqvist till P4 Extra.

Ordföranden för nämnden som ansvarar för äldreomsorgen i kommunen känner till händelserna som nu utreds.

– För ett år sedan var det en läkare på Sahlgrenska som anmälde två mordförsök. Sedan har det varit ytterligare ett fall i år. Vi har fortfarande inga besked hur det går i utredningen. Vi har blivit tillsagda av polisen att inte göra några egna utredningar eller efterforskningar för att inte störa deras utredning, säger ordföranden.

I nuläget finns ingen misstänkt.

Åklagaren berättar att det inte finns någon annan på boendet som misstänks ha blivit utsatt. En av de drabbade kvinnorna har senare dött, men det av andra orsaker.