Tre unga män har erkänt att de orsakade branden. – Men de har inget uppsåt, det är olyckliga omständigheter, säger Tore Persson vid polisens krimjour. Foto: David Harseth/Dagsmedia.Se/60892

Tre unga män har erkänt att de orsakade branden. – Men de har inget uppsåt, det är olyckliga omständigheter, säger Tore Persson vid polisens krimjour.

 Foto: David Harseth/Dagsmedia.Se/60892

Tre män har erkänt – orsakade skolbranden

Publicerad

Tre unga män har erkänt den stora skolbranden på Hammarö i Värmland.

– Man kan säga att de har erkänt. Men de har inget uppsåt, det är olyckliga omständigheter, säger Tore Persson vid polisens krimjour till Värmlands folkblad.

Det var på nyårsafton som den våldsamma branden rasade i skolbyggnaden på Hammarö utanför Karlstad. Branden startade troligtvis i fasaden på skolan som har runt 170 elever.

– Vi fick larmet om brand i fasaden utifrån, det är mycket troligt att de började i en fasad och gick sen upp i byggnaden, sa Ola Åkesson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstadsregionen då.

Halva skolan förstördes i branden och två unga personer anhölls skäligen misstänkta men släpptes senare. Men nu har alltså tre unga män erkänt.

– Man kan säga att de har erkänt. Men de har inget uppsåt, det är olyckliga omständigheter, säger Tore Persson vid polisens krimjour.

Kastade smällare

Tore Persson säger till Värmlands folkblad att branden börjat genom att personerna har kastat smällare i en soptunna i närheten av skolan.

– De trodde att det skulle bli en högre smäll i och med att det blir tätt. Men det gick inte så bra för dem säger han till tidningen.

Trion misstänks nu för allmänfarlig vårdslöhet och kommer sannolikt att straffas för sitt handlande.

– Det blir bara böter, kan jag tro. De är så pass unga, säger Tore Persson till Värmlands folkblad.

Eskil Lundgren
Eskil Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER