Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre män häktades för förberedelse till mord

Den 21 oktober hittades en man svårt skadad efter larm om skottlossning i stadsdelen Falkagård. Han avled senare på sjukhus.
Foto: Niklas Henrikczon

De tre män som misstänks för förberedelse till mord i Falkenberg under hösten häktades på fredagen.

En av de misstänkta har en tydlig relation till den 26-årige man som sköts till döds i stadsdelen Falkagård i oktober.

Mordplanen misstänks vara en hämndaktion för mordet på 26-åringen.

Det var dagen innan nyårsafton som de tre männen greps. Två 28-åringar och en 25-åring och på torsdagen begärdes de häktade vid Varbergs Tingsrätt.

På fredagsförmiddagen hölls häktningsförhandlingarna och alla de misstänkta förnekade all inblandning men häktades på sannolika skäl misstänkta för förberedelse för mord.

– Det är alldeles för lätt att få någon häktad i dag. Domare har mer ångest för att släppa någon vid häktning än att låsa in, säger advokat Magnus Johansson som företräden en av 28-åringarna till hn.se.

Varnat för väpnad konflikt

Mordplanerna ska ha startat den 25 oktober och fortgått fram tills att de tre männen greps den 30 december. Hur mycket om någon del av planerna blivit till verklighet vill inte polisen uttala sig om.

Men internt har Hallandspolisen varnat för en fortsatt konflikt efter mordet på en 26-årig man i stadsdelen Falkagård den 21 oktober. En förmodad väpnad konflikt.

21 oktober, strax innan midnatt, hittades en 26-åringen svårt skadad efter larm om skottlossning. Han avled senare på sjukhus.

Häktad har relation till mordoffer

Nio dagar senare slog polisen till mot sju adresser i Falkenberg. Sju män greps och togs till förhör misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. Ytterligare en person greps senare på samma grunder.

Sju av dessa har nu släppts på fri fot, medan en 22-årig man fortfarande sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Åtminstone en av de tre som nu häktats misstänkta för förberedelse till mord har en tydlig relation till den man som miste livet den 21 oktober.