Bil sprängdes med fem kilo dynamit – tre åtalas

Här är ett inslag från händelsen i november förra året.
En bil sprängdes i luften med fem kilo dynamit i november förra året.
Foto: Läsarbild / Läsarbild
Enligt polisen så rör det sig om grov organiserad brottslighet.
Foto: Läsarbild

En bil sprängdes i luften med omkring fem kilo dynamit på en parkering i Landvetter. Flera andra fordon skadades och fattade eld i den massiva explosionen.

Nu åtalas tre män för inblandning i dådet i Landvetter.

Ärendet har varit en del av polisens nationella särskilda händelse Rimfrost som nu avslutas.

Det var den första november förra året som sprängningen på parkeringsplatsen i Landvetter skedde. En bil sprängdes i luften med fem kilo dynamit och flera andra fordon fattad eld. 

Tre personer greps, misstänkta för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person skadades lyckligtvis. 

Polisen: ”En avancerad utredning”

Tre män står nu åtalade bland annat för punkterna ovan, efter ett omfattande polisarbete. Ytterligare två misstänkta ska ha lämnat landet. 

– Vi har haft en bra uppställning med analytiker och tekniker i ärendet. Elektroniska spår är en viktig bas i den här typen av utredningar. Vi har en upparbetad metod, där olika funktioner jackar i varandra på ett bra sätt. Det handlar om grov organiserad brottslighet och en avancerad utredning. Det kräver resurser och kvalificerad personal som kan jobba över tid, säger Kajsa Beckman i pressmeddelandet. 

Männen åtalas dessutom för en kraftig explosion utanför ett sjuvåningshus i Angered i nordöstra Göteborg i slutet av september.

”Stora delar av både den yttre och inre entrén förstördes. Det var en kraftig bomb på cirka tre kilo dynamit, som detonerade och det är ett under att ingen kom till skada”, säger utredningsledaren Kajsa Beckman vid polisen i region Väst i ett pressmeddelande.

Utredningen har skett inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost och har rört sig över de polisiära regionsgränserna. Polisen i region Väst har bland annat samarbetat med region Syd. Tillslag har skett i Lund, Norrköping och Åstorp. Rimfrost avslutas nu men en del av arbetet löper vidare. 

Positiv utveckling i Uppsala och Malmö – men missar målen nationellt.