Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre gripna för bomber vid flera asylboenden

Viktor Melin misstänks ny för ytterligare brott i den Säpoledda utredningen.
Foto: EXPO
Sprängladdningen vid Lilleby Camping detonerade inte.
Foto: NORA LOREK
Sprängdådet mot Syndikalistisk forum.
Foto: MARCUS WULCAN
Städaren vårdas fortfarande på sjukhus efter explosionen i Frölunda för nästan en månad sedan.
Foto: ERIK GÖTHLIN

Nazistledaren Viktor Melin sitter häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter attentatet mot Syndikalistiskt forum. Nu misstänks han också för försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande en sprängladdning som tidigare hittats vid Lilleby camping.

Under onsdagen och torsdagen greps och anhölls två ytterligare personer för inblandning i bombdåd vid asylboenden i Göteborgsområdet. 

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål till TT.  

Två män har anhållits misstänkta för inblandning i dåden med sprängladdningar i Göteborg mot Syndikalisternas lokaler och mot asylboenden. 

Den 5 januari detonerade en sprängladdning utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. 

En städare skadades allvarligt vid händelsen och vårdas fortfarande på sjukhus.

På torsdagen greps och anhölls en person misstänkt för mordförsök i samband med den händelsen, uppger Säpo.


LÄS MER: Man skulle slänga soporna – då exploderade det 


Denne misstänkts också för allmänfarlig ödeläggelse när det gäller sprängattentatet på Övre Husargatan mot Syndikalistiskt forum i november förra året samt försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande den sprängladdning som hittades vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i slutet av januari.

Inom loppet av ett par månader har tre sprängladdningar placerats vid flyktingboenden och en vänsterlokal. Två har sprängts.

Redan under onsdagen anhölls en person, även han misstänkt för dådet vid Lilleby camping. 

– Det är en fråga om tre stycken bomber som placerats ut i offentliga miljöer, och jag kan väl säga så mycket att de är till konstruktionen ganska lika. Det finns ytterligare omständigheter, men vilka de är kan jag inte gå in på, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål till TT. 

Enligt Ljungqvist är det en 50-årig man som greps i norra Sverige på torsdagen, och en 20-årig man som greps i västra Sverige i onsdags. I samband med att personerna greps gjordes husrannsakningar. Ljungqvist har begärt de två senaste misstänkta häktade. Häktningsförhandlingarna kommer att ske vid Göteborgs tingsrätt, eftersom även mannen som greps i norra Sverige har förts till Göteborg.

Misstankarna om samband har stärkts  

Sedan tidigare sitter nazistledaren Viktor Melin häktad för allmänfarlig ödeläggelse efter attentatet mot Syndikalistisk forum. Under torsdagen delgavs han också misstanke för försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande sprängladdningen som hittades vid Lilleby camping.


LÄS MER: Nazisten Viktor Melin häktad för sprängdåd 


Händelserna som utreds av Säpo

• Den  11 november förra året exploderade en sprängladdning i Linnéstaden.  Fönsterrutor krossades och fasaden till lokalen, som hyrs av  vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum, hade skador. Ingen person  skadades fysiskt.  


• Den 5 januari i år exploderade en  sprängladdning när en städare slängde sopor i en container i Järnbrott.  Den händelsen utreds som mordförsök och städaren vårdas fortfarande på  sjukhus 


• Den 25 januari i år hittades ett föremål intill  Lilleby camping i Torslanda som sedan visade sig vara skarpt och  innehöll någon form av sprängmedel. 

De tre händelserna utreds av Säpo. Säpo vill inte uttala sig om huruvida gärningarna är politiskt motiverade eller motivet till gärningarna. 

– Det är detaljer i förundersökningen som omfattas av förundersökningssekretess. Motivet kan vi inte gå in på i nuläget, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säpo.


LÄS MER: En gripen för bomb mot flyktingboende 


Försvarsdvokaten förtegen

GT har talat med en av ledarna för Nordiska motståndsrörelsens så kallade kampgrupper i Göteborg.

– Det är ingen kommentar till sådana som er, säger han.

Thomas Håkansson är försvarsadvokat till en av de misstänkta i utredningen, en medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Men Håkansson vill inte uttala sig alls. Inte heller om sin klient inställning till det påstådda brottet.

– Jag kan inte kommentera någonting i nuläget.

Den 23-årige Viktor Melin, har tidigare organiserat aktioner i Nordiska motståndsrörelsens namn. Bland annat kunde GT i februari förra året avslöja att han ledde en så kallad trygghetsaktion på ett badhus i Kungälv i nazistorganisationens namn - trots att han själv är dömd fyra gånger för misshandel. Under året som gick har han varit en av gruppcheferna för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg.


LÄS MER: Dömd nazist bakom "trygghetsaktionen" 


I uttalanden skriver Nordiska motståndsrörelsen att de som organisation inte utfört några av dåden.

Om den häktade nazistledaren skriver Nordiska motståndsrörelsen:

"Oavsett om mannen fortfarande är medlem i Motståndsrörelsen eller inte, så anser vi honom vara en bra person som alltid ställt upp för organisationen."