Tre frihetsberövade efter sprängning i Landvetter

Sprängningen skedde den 1 november.
Foto: Läsarbild / Läsarbild
Sprängningen skedde den 1 november.
Foto: Läsarbild

Totalt tre personer har nu frihetsberövats efter sprängningen i Landvetter tidigare i november.

Personerna misstänks för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att gripandena skett inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost.

Det var den första november som sprängningen på parkeringsplatsen i Landvetter skedde. En bil sprängdes och flera andra fordon fattad eld. Lyckligtvis kom ingen person till skada.

Enligt polisen har fallet kopplingar till södra Sverige och polisregionerna Syd och Väst har samarbetet i ärendet. 

Tre gripna i fallet

Tre personer har totalt gripits, misstänkta för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Två av personerna greps nyligen och den tredje sitter häktad sedan tidigare.

– De två senast anhållna greps nere i Lund. Båda är bosatta i Skåne och bekanta med den man som tidigare sitter frihetsberövad, säger kammaråklagaren Stina Lundqvist till GP.

Polisen har bland annat genomfört husrannsakningar i ärendet.

Det är oklart hur personerna ställer sig till anklagelserna. 

– Kriminaliteten har inga geografiska gränser och vi har ett bra samarbete med våra kollegor i region Syd. Förundersökningen fortsätter och det kan bli fler husrannsakningar och gripande framöver, säger Urban Svahn, spaningschef grova brott, utredningssektionen region Väst, i ett uttalande.

Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Rimfrost, kommenterar:

– Ingripandet har bidragit till säkerheten i Syd och brottsbekämpning i Sverige. Jag uppskattar starkt det arbete som gjorts av region Väst och Syd i detta fall. Det bidrar till att påverka trenden av sprängningar.

Två gripna tidigare

Kort efter händelsen anhölls två personer misstänkta för inblandning i sprängningen. En av personerna släpptes dock ganska omgående medan den andre alltså häktades.

– Vi kan åtminstone i nuläget inte utesluta att fler är inblandade, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson i samband med det.