Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre frias för Landvetterrån

Rånarna forcerade en grind och tog sig in i planet där de kom över nästan åtta miljoner kronor. Foto: Holl Tommy
Tre av männen som åtalats för det stora rånet på Landvetter friades helt av hovrätten på fredagen. Dna-bevis och spårade mobiltelefoner räckte inte för en fällande dom. Rånbytet på nästan 8 miljoner är fortfarande försvunnet och nu väntas de friade männen begära skadestånd av staten.
Åtta miljoner försvann spårlöst när rånarna slog till mot planet från London som just landat på Landvetter. Med en stor jeep körde rånarna rakt genom en grind och in på landningsbanan. Rånet var välplanerat men polisen lyckades genom ett intensivt spaningsarbete gripa åtta män som åtalades. Ingen av de åtalade har erkänt. Sex av dem dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för grovt rån och flygplatssabotage. En sjunde man dömdes till två månaders fängelse för skyddande av brottsling. Den åttonde mannen, misstänkt för att ha tillverkat den bombattrapp som användes vid rånet, friades  i tingsrätten och även av hovrätten.


Tre släpptes

Tre av de sex män som åtalats för grovt rån fick sina domar på sju års fängelse fastställda av hovrätten. När hovrättsförhandlingen avslutades släpptes tre av huvudmännen fria i väntan på dom. De tre är en man som hyrt en bil som användes under rånet, en man som höll utkik på flygplatsen och den tredje som anses ha varit gruppens samordnare utanför flygplatsen. Frisläppandet sågs som en indikation på innehållet i fredagens dom.
- Man kan utgå från att de får kortare fängelsestraff, sade Peter Larsson till GT.se när hovrättens beslut kom i slutet av maj.
Men hovrätten gjorde större ändringar än så. De tre friades helt från misstankar om grovt rån och flygplatssabotage. En av de åtalade döms dock för narkotikabrott till dagsböter.

Inga vittnen

Advokat Anders Lindstrand dömdes i tingsrätten för att ha samordnat rånet.
Han tänker nu begära skadestånd från staten. Skadeståndskravet kan komma att hamna runt 500 000 kronor.
- Tingsrättens dom var en rättsskandal, säger Anders Lindstrand till TT
Advokat Sven Löwander, vars klient misstänktes ha hyrt en av flyktbilarna, anser att den friande domen var väntad
- Jag utgår från att vi kommer att kräva skadestånd, säger advokat Sven Löwander till GT.se.
I bevisen mot mannen fanns bland annat dna-spår i en flyktbil som hyrts i hans namn. Dessutom hittades uppbrända rester av en speciell sorts tröjor som 38-åringen hade tillgång till på samma ställe resterna av rånarluvor. Men några vittnen som kunde knyta 38-åringen till rånet eller flykten finns inte.
- Jag blev väldigt förvånad över tingsrättens fällande dom. Det fanns ju ingen bärande bevis, säger Sven Löwendahl.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!