Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre flickor döms för förtal i Instagram-mål

De fyra flickorna inspirerades av Instagramupploppet i Göteborg och skapade ett eget konto där de hängde ut tre personer.

Tingsrätten i Borås dömde kvartetten från Mark för grovt förtal, men domen överklagades.

I dag kom hovrättens dom. De tre flickor som överklagat döms för två fall av grovt förtal medan den tredje åtalspunkten ogillas.

Det var den 17 december i fjol som folk via ett Instagramkonto uppmanades att hänga ut och tipsa om tjejer och killar som borde hängas ut på grund av sitt vidlyftiga sexliv. 200 ungdomar fick sitt namn och bild publicerade.

Det hela urartade i att flera hundra ungdomar samlades utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Upploppsstämning rådde när ungdomarna den 18 december sökte den som var ansvarig för det kränkande kontot.

Då inspirerades de fyra tjejerna, varav tre är bosatta i Marks kommun, att skapa ett eget konto. Tre tjejer och en kille hängdes ut med bilder och texter med sexuellt kränkande innehåll.

"Vi vill tipsa om att denna slynan vart med flera killar på samma kväll....", stod det bland annat i en av texterna.

Kvartetten dömdes mot sitt nekande för grovt förtal i Borås tingsrätt men domen överklagades.

Döms till ungdomstjänst

På fredagsförmiddagen kom domen från hovrätten och de tre flickor som överklagat döms för två fall av grovt förtal.

Angående den tredje personen som ska ha hängts ut av tjejerna så ogillar åtalspunkten av hovrätten. Detta då påståendet som formulerades på Instagram om att målsäganden skulle ha "haft ihop det med sin före detta granne som dessutom har tjej" enligt hovrättens mening inte kan utsätta målsäganden för andras missaktning.

Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom när det gäller skadestånd på så sätt att hovrätten ogillar målsägandes skadeståndsyrkande.

En av de tre flickorna som överklagat får även sitt straff från tingsrätten sänkt.

Från 30 timmar av ungdomstjänst till 20 timmar. Detta då hon varit mindre aktiv då brottet begåtts och deltog i det först efter att brottsidén redan var beslutat av övriga inblandade.

För de två andra står påföljden av 30 timmars ungdomstjänst fast.