Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre enkla övningar – få din hund att lyda

Hunden tycker om att få uppgifter och lära sig nya saker. En rolig övning är att "balansera på stubbe", tipsar Fredrika Jonasson, agilityinstruktör.
Foto: Privat
Fredrika Jonasson med sin hund Chi, en Parson russel terrier.
Foto: Privat
Agility är en populär och underhållande hundsport som bygger mycket på samspelet mellan hund och förare. Bilden är från VM i agility i Bologna, Spanien.
Foto: Joakim Persson

Härliga långpromenader i all ära, men din hund behöver även aktiveras mentalt.

Roliga utmaningar gör hunden mer tillfreds och avslappnad.

– Hundar som får arbeta blir oftast mycket mer nöjda, säger Fredrika Jonasson, agilityinstruktör och friskvårdskonsult för hundar.

I den populära hundsporten agility krävs mycket träning där hunden får utföra olika uppgifter för att lära sig ett avancerat samarbete med sin matte eller husse. 

Sporten går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana snabbt och felfritt tillsammans med föraren.

– En bra agilityhund ska vara smidig och lyhörd, och ska tycka det är roligt att träna, säger Fredrika Jonasson som är agilityinstruktör och tävlingsdomare, och även friskvårdskonsult för hundar.


LÄS MER: Kronprinsessans hund försvann – hittad via Instagram 


Agilitytävlingarna är uppdelade i tre svårighetsklasser, från nybörjare till elit, och det finns även olika storleksklasser så att även de allra minsta hundarna ska kunna delta.

"Roligt att få en uppgift"

– Alla hundar tycker det är roligt att få en uppgift. Du kan oftast inte göra en hund trött genom promenader. Men om den får använda huvudet, och även näsan i nosarbete, blir den tröttare och kan slappna av bättre hemma. Och det handlar förstås också om att ha roligt ihop med hunden, säger Fredrika Jonasson.


LÄS MER: Hunden som tjänar pengar till Barncancerfonden 


Här tipsar hon om tre roliga övningar du kan göra med din egen hund, som också är bra för att aktivera hunden mentalt. Under träningen används positiv förstärkning i form av mat eller en leksak.

– Hundar gör gärna saker som de tjänar något på. Får de en belöning för att de utför ett visst beteende vill de gärna göra det igen, säger Fredrika.

Runda ett föremål

• Runda ett föremål

Börja med att visa hunden att den ska gå runt föremålet, till exempel ett träd i skogen. Ställ dig med bröstet mot trädet och ha hunden bredvid. Ta en godisbit och håll armen runt trädet så att hunden går runt. Samtidigt lägger du in ett kommande och säger "runt".


LÄS MER: Nya trenden – döp ditt djur till kändisnamn 


Efter att ha visat med handen fem, sex gånger kan du prova att säga "runt" och se om hunden förstått kommandot. Annars kan man locka fler gånger föra att hunden ska få in beteendet.

När du vet att kommandot är befäst, gå då längre och längre bort från trädet. Målet är att skicka iväg hunden. När du säger "runt" ska den förstå att den ska springa runt trädet och tillbaka till dig.

Balansera

• Balansera på sten, stubbe eller liknande

Stå vid stenen och locka hunden att hoppa upp på den. Säg kommandot "hoppa" eller "upp". När den hoppar upp på stenen får den en belöning, godis eller leksak.


LÄS MER: Sveriges mest populära hundraser 


Gå längre och längre bort från stenen och säg kommandot. 

Målet är att du på håll ska kunna skicka iväg hunden så den springer fram till stenen och hoppar upp på den.


LÄS MER: Publiken jublar åt agilityfavoriten i Scandinavium 


Krypa

• Krypa under en gren

Om du hittar en gren i skogen kan du träna hunden att krypa under den. Börja med en gren som ligger lutad inte alltför långt ner mot marken. Annars väljer hunden kanske att hoppa över istället. 


LÄS MER: Kändisarna om sina hundar


Locka med en belöning, godis, och håll framför nosen så att hunden går/kryper under grenen. Successivt kan du sänka grenen. Om hunden hoppar över får den ingen belöning, bara om den kryper under. Så förstärker du beteendet och lär den krypa.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.