I den här bilen ska boråsaren i 20-årsåldern ha tvingats köra från Borås till Gävle – enligt domen hölls han sedan fången i en lägenhet i Gävle. Foto: Polisen PolisenI den här bilen ska boråsaren i 20-årsåldern ha tvingats köra från Borås till Gävle – enligt domen hölls han sedan fången i en lägenhet i Gävle. Foto: Polisen Polisen
I den här bilen ska boråsaren i 20-årsåldern ha tvingats köra från Borås till Gävle – enligt domen hölls han sedan fången i en lägenhet i Gävle. Foto: Polisen Polisen
Mannen i 20-årsåldern hotades med både kniv och pistol för att förmås att köra till Gävle. Nu döms tre personer till fängelse. Foto: Polisen PolisenMannen i 20-årsåldern hotades med både kniv och pistol för att förmås att köra till Gävle. Nu döms tre personer till fängelse. Foto: Polisen Polisen
Mannen i 20-årsåldern hotades med både kniv och pistol för att förmås att köra till Gävle. Nu döms tre personer till fängelse. Foto: Polisen Polisen
På väggen i badrummet i Gävle har polisen säkrat blodspår. Foto: Polisen PolisenPå väggen i badrummet i Gävle har polisen säkrat blodspår. Foto: Polisen Polisen
På väggen i badrummet i Gävle har polisen säkrat blodspår. Foto: Polisen Polisen
Mannen i 20-årsåldern hotades med både kniv och pistol för att förmås att köra till Gävle. Nu döms tre personer till fängelse. Foto: Polisen PolisenMannen i 20-årsåldern hotades med både kniv och pistol för att förmås att köra till Gävle. Nu döms tre personer till fängelse. Foto: Polisen Polisen
Mannen i 20-årsåldern hotades med både kniv och pistol för att förmås att köra till Gävle. Nu döms tre personer till fängelse. Foto: Polisen Polisen
Under två dygn utsattes boråsaren för något som åklagaren kallar "tortyrliknande förhållanden" Foto: Polisen PolisenUnder två dygn utsattes boråsaren för något som åklagaren kallar "tortyrliknande förhållanden" Foto: Polisen Polisen
Under två dygn utsattes boråsaren för något som åklagaren kallar "tortyrliknande förhållanden" Foto: Polisen Polisen

Tre döms till fängelse för skräckkidnappning

Publicerad

Han kidnappades i Borås – och under pistol- och knivhot tvingades han köra till Gävle.

Där hölls boråsaren fången under tortyrliknande förhållanden.

En skräckupplevelse som pågick i över två dygn.

Nu döms tre personer för kidnappningen.

I slutet av juni åtalades fyra personer för inblandningen i kidnappningen, som tog sin början i Borås den 23 april och som uppklarades drygt två dygn senare. Nu har domen fallit och kvinnan och mannen som varit mest inblandade i kidnappningen döms till fängelse i åtta år och sex månader respektive nio år.

– Jag kan konstatera att tingsrätten håller med om att det rör sig om människorov och att målsägande blivit utlurad och bortrövad med tvång och hot och att man när det gäller straffens längd inte ligger så långt ifrån vad jag yrkade på, säger chefsåklagare Lars Göransson.

Den kidnappade mannen har berättat att han skulle möta en av männen på en parkeringsplats i Borås, eftersom kidnapparen var skyldig honom pengar. I stället kom mannen och kvinnan dit med kniv och pistol som enligt domen trycktes mot hans hals och tinning. De ska ha sagt till honom att de var arga för att han satt dit kvinnan för ett brott och kallade honom för golare.

Enligt åklagaren så ville de att han skulle åka upp och hämta 300 gram amfetamin i Gävle på grund av detta.

– Från början var det att han skulle sälja narkotika för dem men det rinner ut i sanden, vad deras plan är sedan vet jag inte, har chefsåklagare Lars Göransson tidigare sagt.

Under hot tvingas mannen köra till Gävle med kvinnan vid sin sida, hon beskrev det som att hon skulle vara "barnvakt".

Tortyrliknande situation

Åklagaren har beskrivit boråsarens situation i lägenheten i Gävle som tortyrliknande förhållanden. Mannen ska ha dödshotats, misshandlats och kvinnan har erkänt att hon slagit honom med en glasflaska och skurit honom i huvudet och på kroppen. Han har bundits ihop vid händer och fötter så att han ska ha fått stå bunden på knä under långa perioder. Enligt förundersökningen så hotade de mannen med att snart skulle det komma en ännu värre man dit – som beskrevs som en riktig psykopat – för att fortsätta misshandeln. Man ska också ha tejpat för hans sår och mun med silvertejp, samt hällt kallt och varmt vatten över honom. De ska också ha tvingat i honom narkotika och har tryckt i honom en spruta med amfetamin.

Till slut lyckades boråsaren fly – efter att han lämnats ensam i lägenheten.

– Av någon outgrundlig anledning åkte båda två i väg för att uträtta ett ärende och då lyckas han komma loss från det han är bunden med. Sedan springer han ut till macken där en kvinna tar emot honom och larmar polis, sa chefsåklagare Lars Göransson i samband med åtalet.

Tingsrätten kommer nu fram till att den kidnappade mannens berättelse är både trovärdig och tillförlitlig och att kidnapparna tillsammans planerat och utfört kidnappningen av mannen.

Döms till fängelse i nio år

Nu döms tre av dem, en kvinna i 25-årsåldern döms till fängelse i åtta år och sex månader för människorov, grov misshandel och utpressning. En man i 30-årsåldern döms för samma brott och får för det fängelse i nio år.

Chefsåklagare Lars Göransson hade yrkat på att mannen och kvinnan som varit huvudåtalade skulle dömas till 12 års fängelse.

– Så det är inte så jättelångt ifrån vad jag tänkt mig, säger han.

Den tredje mannen döms till fängelse i fyra år och sex månader för människorov, skadegörelse och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han frikänns från grov misshandel och utpressning som han också stod åtalad för. Den fjärde mannen, han i 45-årsåldern frikänns från försök till olaga frihetsberövande som han stod anklagad för.

 

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER