Krocken blev våldsam när en av bilarna kom över på fel sida av vägen och krockade med motgående trafik. Foto: Joakim Eriksson
Krocken blev våldsam när en av bilarna kom över på fel sida av vägen och krockade med motgående trafik. Foto: Joakim Eriksson

Tre döda i bilkrasch

Publicerad
Uppdaterad
En 45-årig tvåbarnsfar, en 64-årig man och dennes 85-åriga mamma omkom i en våldsam frontalkollision mellan två bilar på riksväg 41 utanför Skene på tisdagen. För 64-åringens hustru är tillståndet kritiskt.
Den kraftiga kollisionen inträffade på en 70-väg på riksväg 41 mellan Berghem och Haby i Marks kommun.
Enligt boende i området rör det sig om en rak väg, utan svårare kurvor, med bra väglag och god sikt.
Varken polisen eller Räddningstjänsten kunde på tisdagskvällen uttala sig om vad som kunnat orsaka krocken.
- Det är en bred, rätt så nygjord väg. Jag har själv kört där många gånger och det är bra, relativt ny asfalt, säger Jan Kuusisto, talesman för Räddningstjänsten.

Vårdas på intensiven

I den ena bilen färdades tre personer, i den andre en ensam förare. En 45-årig tvåbarnsfar, en 64-årig man, och dennes 84-åriga mamma omkom. För 64-åringens hustru är tillståndet kritiskt och hon vårdas i respirator.
- Hon vårdas på intensiven på Sahlgrenska sjukhuset för livshotande skador, berättade Johan Ljung, biträdande länsvakthavande polisbefäl i Västra Götaland tidigt imorse.
Enligt Johan Ljung är hastighetsbegränsningen på riksväg 41, där frontalkollisionen inträffade, 70 kilometer i timmen. Bilarna kollierade med sådan kraft att ett av fordonen kastades av vägen.
- Vi har överhuvudtaget inte hittat några bromsspår på platsen. Därför har det sannolikt varit en fruktansvärd kollision, som att köra in i en bergvägg i 140 kilometer i timmen, säger Ljung till TT.

Satt fastklämda

Fem ambulanser, ambulans- och polishelikopter och två polispatruller tog sig snabbt ut till olycksplatsen.
Flera personer satt fastklämda, för att sedan klippas ut ur bilen av räddningstjänsten.
- Det regnade ju på vissa ställen i området under dagen, men jag tror inte att det är några sådana, yttre faktorer som ligger bakom olyckan, säger Jan Kuusisto.
Enligt Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket, är riksväg 41 är en av de vägar där det sker många olyckor.
Ett initiativ med att bygga om vägen så att den blir ­mötesfri alternativt förses med ett vajerräcke har fått skjutas upp på grund av prioriteringar.
- Det är svårt att svara på om olyckan skulle ha ­undvikits om vägen varit mötesfri. Det är ju så många olika ­faktorer som samspelar när det sker en olycka. Men generellt sätt kan man säga att vägar som är mötesfria eller har ­­vajerräcken nästan helt upphör med att ha mötes- och omkörningsolyckor, säger Lennart Helsing.

Stort räddningspådrag

Räddningspådraget efter olyckan, som inträffade vid 18-tiden, skapade långa köer på riksväg 41. Trafiken stod stilla i flera timmar.
Olycksbilarna, en Volvo och en BMW, har körts till Borås för teknisk undersökning.
På onsdagsmorgonen uppgav Sahlgrenska universitetssjukhuset att kvinnan fortfarande är vid liv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER