Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre av tio inom omsorgen har tackat nej till vaccin

Tegnell: ”Finns ingen möjlighet till det”.
Enligt DN var det 70 procent av de drygt 9 000 anställda inom äldre­omsorg, hemtjänst och särskilda boenden i Göteborg som tackade ja till vaccinet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vård- och omsorgspersonal prioriterades högst under första fasen av vaccineringen. 

Men i Göteborg har tre av tio anställda valt att tacka nej till sprutan, skriver DN. 

– Att omkring 70 procent av personalen är vaccinerad skulle jag säga är ganska bra, säger äldreomsorgansvariga kommunalrådet Elisabet Lann (KD) 

Vaccineringen pågår för fullt och minst 1 255 364 sprutor med vaccin har getts i Sverige. Under vaccinationens första fas, som inleddes i december förra året, prioriterades anställda som har direkt kontakt med riskgrupper. 

I Göteborg är man i princip klara med den första fasen och kommunen har nu fått övergripande koll på hur många som valt att ta sprutorna. Enligt DN var det 70 procent av de drygt 9 000 anställda inom äldre­omsorg, hemtjänst och särskilda boenden som tackade ja till vaccinet. 

– Att omkring 70 procent av personalen är vaccinerad skulle jag säga är ganska bra. Men det kan nog öka lite till, till exempel inför att vaccinationskorten kommer och man ser vilka fördelar de kan innebära, säger äldreomsorgansvariga kommunalrådet Elisabet Lann (KD). 

 Rädd för biverkningarna 

På grund av grundlagens regler har inte kommunen rätt att få information kring vilka som tagit sprutan eller som har avstått från den. 

– En och annan har varit rädd för biverkningar. Vi har försökt se till att man har fått bra information, säger Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborg. 

Enligt regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge har få anställda tackat nej till Astra Zenecas vaccin efter att Sverige stoppade vaccineringen.

– I enstaka fall, ja, men de är inte många. Tvärtom har många blivit besvikna när vi tvingades pausa. 

Påverkat beslutet 

Fackförbundet Kommunal Västs vice ordförande Sladjana Gustafsson tror dock att den pågående diskussionen om vaccinet kan ha påverkat de anställdas beslut. 

– De jag har pratat med, som tvekat, har haft funderingar om biverkningar, framför allt kring Astra Zenecas vaccin. Men en del har sagt att de ändå landat i att ta vaccinet för att lättare kunna göra resor någon gång framöver. 

Symtomen att hålla koll på om du fått Astras vaccin

Läkemedelsverket ger exempel på specifika symtom.