Wesam, 26, mördades med flera knivhugg på ett industriområde i Borås. Foto: PrivatWesam, 26, mördades med flera knivhugg på ett industriområde i Borås. Foto: Privat
Wesam, 26, mördades med flera knivhugg på ett industriområde i Borås.  Foto: Privat
Här, på ett industriområde i Borås, hittades Wesams livlösa kropp. Foto: Henrik JanssonHär, på ett industriområde i Borås, hittades Wesams livlösa kropp. Foto: Henrik Jansson
Här, på ett industriområde i Borås, hittades Wesams livlösa kropp.  Foto: Henrik Jansson
Det var i slutet av oktober som Wesam hittades död. Foto: Henrik JanssonDet var i slutet av oktober som Wesam hittades död. Foto: Henrik Jansson
Det var i slutet av oktober som Wesam hittades död.  Foto: Henrik Jansson

Tre åtalade för mordet på Wesam, 26, frias

Publicerad

26-årige Wesam i Borås blev brutalt knivhuggen till döds en höstdag förra året.

Tre personer åtalades för mord och delaktighet i mord men släpptes efter en tid i häktet.

På tisdagen frikändes samtliga tre för brottet.

Det var i oktober förra året som Wesam hittades mördad i ett industriområde i Borås. Han hade stuckits ihjäl med 22 knivhugg.

Tre män i 20- och 25-årsåldern greps och häktades som misstänkta för mordet på Wesam, en av dem, en före detta barnsoldat, som misstänkt för mord och de två andra för medhjälp till mord.

Männen åtalades senare och vid rättegången som följde i Borås tingsrätt berättade de två medhjälpsåtalade om hur mordet gått till och att de bad om ursäkt för det de var misstänkta för.

Männen släpptes

Några dagar efter att rättegången hade avslutats släpptes de tre männen trots att åklagaren yrkat på tolv års fängelse för den mordmisstänkte och tio år vardera för de två andra. Frisläppandet kan tyda på en friande dom.

Den mordmisstänkte mannens advokat Anders Roy har hävdat att man inte kan döma en misstänkt för mord på de uppgifter som två medåtalade lämnat. Det finns varken fingeravtryck, hår eller DNA som binder den misstänkt till sitt offer.

På tisdagen kom domen som frikänner den mordåtalade för mord och rån och de två andra frikänns för medhjälp till mord och rån.

Samtliga tre har nekat till de brott de varit misstänkta för och det har inte funnits någon teknisk bevisning och något mordvapen är heller inte anträffat.

För att det ska kunna bli en fällande dom krävs att det finns bevisning utöver de medåtalades berättelser. "När det som i detta fall handlar om att fyra personer befunnit sig på platsen och en av dem dödas av någon eller några av de övriga och det endast är de överlevande som vet vad som hänt, finns det givetvis alla skäl för var och en av de överlevande att så långt som är möjligt förringa sin egen roll. För att en av dem ska kunna fällas på grund av de andras uppgifter måste det i denna situation krävas att dessa uppgifter får synnerligen starkt stöd av annan bevisning. Sådant stöd finns inte i detta fall", står det i den nu aktuella domen.

Något gick snett

De tre männen och Wesam hade träffats under kvällen innan i en lägenhet och det var när de skulle gå till ett köpcentrum som något gick snett. Där tvingade de till sig Wesams mobiltelefon och sedan ska den mordmisstänkte mannen ha tagit upp en kökskniv och besinningslöst huggit sitt offer 22 gånger.

När de två medhjälpsåtalade såg knivattacken valde de att springa därifrån. Anledningen var att de blev rädda, har de berättat under förhör.

Wesams pappa har tidigare berättat i GT om den hemska tiden efter mordet på sonen.

– Jag och hans mamma får äta mediciner för att klara av att sova lite, berättade han i samband med rättegången. Det har påverkat oss psykiskt. Det var fruktansvärt att sitta där som pappa och lyssna på varje minut om hur de stack honom och mördade honom.

GT har sökt kammaråklagare Martin Ekelin för en kommentar.

 

 

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER