Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre aggressiva älgar har avlivats: ”Livsfarliga”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
(Bilden är en genrebild).
Foto: MIKAEL FRITZON / TT NYHETSBYRÅN

En älgko och hennes två kalvar har under en längre tid befunnit sig i Kristinehamns stadsmiljö och vid flera tillfällen uppträtt aggressivt och attackerat människor, uppger polisen.

På onsdagsförmiddagen avlivades de i A9-området i Kristinehamn.

På onsdagsmorgonen sågs de tre älgarna i närheten av en förskola. Samtidigt bedömer polisen dem vara en fara för människors säkerhet, då de vid flera tillfällen har verkat aggressiva och gått till attack mot människor. 

”Barn vid flera förskolor har inte kunnat vistas ute på grund av älgarnas närvaro i närområdet”, skriver polisen på sin hemsida.

– I går var det till exempel en äldre dam som höll på att bli attackerad av älgkon, och en kommunjägare var väldigt nära också och fick slå med en käpp när den gick till konkret attack. Vi har sett att de varit inne i trädgårdar och att de boende inte har kunnat gå ut ur sina hus, för så fort de har gjort det har älgkon gått till attack, säger Mats Öhman, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Han berättar att man försökt med alla möjliga medel att fösa älgfamiljen mot skogen, men ingenting har hjälpt.

På onsdagsförmiddagen beslutades alltså att avliva älgarna med stöd av jaktlagen. Det gjordes i A9-området i Kristinehamn.

Mats Öhman berättar att den här sortens beteende är sällsynt hos älgar.

– Och nu blir det kanske en väldig uppståndelse bland vissa kring det här, men jag tror nog det skulle bli annat ljud i skällan om deras barn blev ihjälsparkade. Aggressiva älgar är fullständigt livsfarliga, deras klövar är som rakblad och faller man omkull och de stampar på en blir man sönderskuren.

SE OCKSÅ: 

Kayla, 15, om mötet med skogens konung: ”Jag var skiträdd”.