Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trängselskatten kan kosta mer i framtiden

Foto: Anders Ylander

På torsdagen kom resultatet av utredningen kring trängselskatten.

Och nu öppnar regeringen upp för att trängselskatten kan komma att höjas.

På torsdagen lämnades utredningens slutbetänkande till regeringen, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

Utredaren Raymond Grankvist ger ett flertal förslag, bland annat att utländska fordon ska betala trängselskatt, att förseningsavgiften ska sänkas - och att kommuner ska få ökat inflytande över exempelvis placeringen av betalstationer, skriver GP.

– Kanske kan kommunerna få den friheten. Men då gäller det också att de ser till att trängselskatten ger de intäkter stat och kommun kommit överens om, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till GP.

Hon öppnar i samband med förslaget om ökad frihet upp för höjningar av trängselskatten.

– Ger trängselskatten plötsligt ger mindre intäkter måste kanske skatten höjas, säger Elmsäter-Svärd till GP.


Utländska fordon ska betala

Förslaget som utredaren Raymond Grankvist har lagt innebär också att utländska fordon ska betala trängselskatt från och med 2014, och att betalningen ska ske antingen via internet eller med hjälp av så kallade transponder i fordonen, enligt GP.

Det faktum att utländska fordon inte behöver betala trängselskatt har fått stor kritik, och branschorganisationer har uttryckt oro över att det kommer att ge utländska företag fördelar och skapar en obalans i konkurrensen.

Ytterligare en del i utredningens förslag är att förseningsavgiften ska sänkas. Den som passerar betalstationer utan att sedan betala räkningen får i nuläget betala en förseningsavgift på 500 kronor. GP skriver att utredaren föreslår en sänkning till 100 kronor.