Trängseleffekten:
Folk sprider smittor

En effekt av trängselskatten är att fler människor blir sjuka till följd av att fler trängs på små ytor.

Ännu en effekt av den införda trängselskatten i Göteborg kan nu ha visat sig.

Många blir sjuka när de trängs på bussar och spårvagnar.

– Det viktigaste är att tvätta händerna när du kommer fram, säger Peggy Österberg, smittskyddssjuksköterska i Västra Götalandsregionen.

Ännu så länge finns det ingen som har tittat på om folk är mer sjuka i Göteborg än på andra ställen.

– Folk är ju mer sjuka men det är inte bara i Göteborg, säger Peggy Österberg. Det kanske man skulle titta på i så fall.


Kommer folk att bli mer sjuka nu när de tvingas tränga ihop sig på bussar och spårvagnar?

– Vi har pratat om det om det skulle märkas eller inte, säger hon. Vi har ju arbetskamrater som åker buss som säger att det är så himla trångt nu på vissa bussar. Det är ju inte så på alla linjer, men smitta är ju en trängseleffekt!

– Man måste titta på det väldigt noga innan man säga om det beror på det. Men det är klart en och annan blir väl mer smittad när det är trångt, men så är det ju alltid.

– De största smittvägarna är händerna, säger Österberg. Står man väldigt trångt i en buss och är i ansiktena på varandra så är det självklart att det blir ju en direktsmitta där också.

– Tvätta dina händer ordentligt när du varit ute. Lägger man krut på handhygienen så får det effekt.


Kan bli väldigt sjuk

Årets influensasäsong i Sverige har varit stor och det har varit många sjuka.

Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen:

– Ja, den har varit stor men inte så stor som förra året, säger hon. Det är lite olika typer av influensa som går på lite olika grupper i samhället. Men jämför med några år tidigare håller jag med.

– Influensastammarna kan ge allt från väldigt lindrig sjukdom till väldigt svår sjukdom, säger Gunilla Ockborn. Sen beror det mer på individen hur sjuk den blir. Och slumpen. Influensan har nu nått en platåfas och om den minskar i morgon eller om en och halv vecka det får man ha kristallkula för att lista ut.


Finns det yttre faktorer som spelar roll?

– Ja, det är ju loven i skolorna. Och sen smittar ju influensan bättre när det är lite kallare och inte så varmt och fuktigt.

En annan sak som både Gunilla Ockborn och Peggy Österberg lyfter fram är vikten av handhygien.

Under svininfluensan 2009 var vi väldigt duktiga med att tvätta händerna och till och med sprita dem. Då såg man en nedgång i andra smittsamma sjukdomar.

FAKTA

Så skyddar du dig och din omgivning:

Var noggrann med handhygienen!

Undvik att hosta och nysa rakt ut i luften! Om folk hostar och nyser i sitt armveck sprids inte virus runt i luften så häftigt.

Stanna hemma om du är sjuk så du inte smittar alla andra. Det är viktigt!