Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trängsel på krogar – kan tvingas stänga

Avenyn i Göteborg en sen kväll.
Foto: Johanna Waak

Miljöförvaltningen gjorde 35 trängselkontroller på krogarna i Göteborg i fredags med anledning av coronapandemin.

Sex restauranger uppvisade brister – och tre av fallen har nu gått vidare till Smittskydd Västra Götaland.

Om verksamheterna inte åtgärder bristerna kan de tvingas till stängning i värsta fall, rapporterar Göteborgs-Posten.

Kontrollerna utfördes bland annat runt Avenyn och i Vasastan och visade att majoriteten av krogarna sköter sig.

Men i sex fall upptäckte förvaltningen brister kopplade till trängsel. 

I tre av de sex fallen kunde bristerna åtgärdas direkt, men resterande tre fall har nu skickats vidare till Smittskydd Västra Götaland.

– En gemensam faktor i de här anmärkningarna är att det handlar om köbildningar utanför eller i direkt anslutning till lokalerna. Det hänger sannolikt ihop med att fler människor rör sig på stan i och med det fina vädret. Då dyker större grupper upp samtidigt och då får dessa verksamheter svårt att se till så att avståndet hålls för att inte trängsel ska bildas, vilket man har ansvar för, säger Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland, till Göteborgs-Posten.

”Bygger på förtroende”

Enligt Smittskydd Västra Götalands uppfattning var bristerna inte så allvarliga att det var aktuellt att stänga krogarna där och då. Det är dock inte helt uteslutet och nästa vecka kommer krogarna kontrolleras igen.

– Det är viktigt att det här också bygger på ett förtroende där verksamhetsutövare får reglera det som vi har haft synpunkter på, säger Birgitta Arnholm till Göteborgs-Posten.

GT har tidigare rapporterat om att Linnéterassen tvingades bomma igen efter miljöförvaltningens kontroll. Restaurangen fick dock öppna igen efter att ha åtgärdat bristerna.