Trandans lockar – så ska turisterna stanna

Trandansen vid Hornborgasjön är ett säkert vårtecken.
Foto: Calle Jismark
Trandansen vid Hornborgasjön lockar 150 000 besökare varje vår.
Foto: Allan Karlsson
Klara Börjesson Ahlqvist, turistchef i Falköping.
Foto: Mikael Almse

Trandansen vid Hornborgasjön lockar 150 000 besökare varje vår.

Problemet? De flesta packar ihop väskan och åker hem när våren passerat.

Nu vill kommunerna få turisterna att stanna året runt genom projektet Visit Hornborgasjön.

– Besökaren ska känna att "wow, det finns verkligen saker att göra".  Vi ska ha fler produkter och aktiviteter som skapar ett mervärde året runt, säger Klara Börjesson Ahlqvist, turistchef i Falköping.

Trandansen vid Hornborgasjön där fåglarna flaxar, hoppar och kanske kastar en grästova i luften är ett säkert vårtecken. Aktiviteten som pågår under fyra till fem veckor lockar årligen cirka 150 000 besökare.

Samarbete mellan kommunerna

Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka har kommunerna Skara, Falköping och Skövde gått ihop för att finansiera projektet Visit Hornborgasjön som ska utveckla turismen vid Hornborgasjön och få området att bli attraktivt året runt och inte bara på våren.

Sjön är en av de viktigaste fågelsjöarna i Europa. Såväl fågelskådare som andra natur- och kulturintresserade besöker området, berättar Klara Börjesson Ahlqvist.

– De som kommer hit för tranorna ger 44 miljoner kronor i intäkter under de fyra, fem veckorna. Det innebär stora inkomster för våra företag. Nu vill vi att besökarna ska stanna längre. Det gör vi genom att hjälpa företagen med produktifiering, utökad bokningsbarhet samt utökad information, säger hon.

Många aktiviteter

Hon berättar att en hemsida och en Facebooksida har tagits fram för projektet. Där får besökarna, såväl svenska som internationella, samlad information om de aktiviteter, boenden och restauranger som finns i området, bland annat vandringsleder och fågeltorn, konstutställningar och caféer med lokalt producerad mat.

– Det ska finnas produkter och saker att göra året runt. Vi har många duktiga företag som är duktiga på att sälja varandra. Det handlar också om det personliga mötet, att entusiasmera de gäster man har och visa på att det finns mer att göra, säger hon.

Besöksmål i Skaraborg

Kinnekulle

I Kinnekullebygden, också kallat "det blommande berget", finns många aktiviteter. Besökaren kan bland annat vandra på vandringslederna eller cykla på cykellederna. Den 16 oktober anordnar vandrarklubben Lundsbrunn en "kinnemil" innehållande både motion och naturupplevelser.

Bjertorps slott

På Bjertorps slott, beläget på Varaslätten mellan Vara och Göteborg, erbjuds besökaren bland annat slottsgolf, gourmetpaket, cykelaktiviteter och "fika med guldkant". Under hösten kan man stanna till för afternoon tea. Annars kan man tillbringa hela helgen på slottet.

Västergötlands museum

I Skara hittar man Västergötlands museum. Fyra basutställningar som bland annat behandlar Skara i medeltid och Västergötlands forntid återfinns på museet som också har en mängd arkiv samt friluftsmuseet Fornbyn. Öppettiderna är 10-16 tisdag till fredag respektive 11-16 lördag till söndag samt helgdagar.

Vallebygden

Berget Billingen ligger i Skövde, Skara och Falköping kommun. Vid dess sluttning ligger Vallabygden som har hela åtta naturreservat. Där finns bland annat reservatet Naturens skattkista med betesmarker, åkrar och ädelövsskogar. Eahagen, en lövskog med en nästan tropisk vegetation, finner man mitt i Valleområdet vid sjöarna Flämsjön och Ämten.

Skara domkyrka

Skara domkyrka är en av Sveriges största kyrkor och lockar många besökare och turister. Under hösten bjuder kyrkan bland annat på retreatdagar. Den 12 november finns det möjlighet till meditation, läsning, promenad och vila i kyrkans regi. Föranmälan krävs.