Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tränar - för att klara jobbet

Anette Henriksson jobbar med hantlarna i gymet tillsammans med sina arbetskamrater. Målet är att personalen på hemtjänsten i Backa må bättre av träningen.
Foto: Karin Malmhav/Exponera

BACKA. I alla år har brandmännen haft träning på schemalagd arbetstid. 

Nu har turen kommit till hemtjänstpersonalen i Backa.

I ett första steg ska hemtjänstlaget ”Selma” ha obligatorisk gymträning en timme i veckan på schemalagd arbetstid i nio månader.

 –Det är jättebra, mycket positivt. Jag simmade en del för några år sedan, men de senaste åren har det inte blivit så mycket träning. Det är verkligen kanon att vi får chansen att göra det på arbetstid nu, säger Anette Henriksson, 35, en av de 22 i hemtjänstlaget som utgör försöksgrupp.

Personalen ska må bättre

 Tanken är att träningen ska få personalen att må bättre på jobbet, som innebär en del tunga lyft, som kan vara ansträngande för främst rygg och axlar.

 – Det kan vara tungt att lyfta en sängliggande, eller någon som har larmat och ligger på golvet och behöver komma upp. På ett boende är det lättare att anpassa så att lyften blir ergonomiskt riktiga, men när man är hemma hos folk blir det lätt att man inte kommer åt att lyfta rätt, säger Leena Törnfeldt som är samordnare för två av Backas hemtjänstlag och den som lägger in träningen i schemat.

 – Det kommer för det mesta att bli i slutet av arbetsdagarna, så de går hem efter träningen.

 Är inte risken att de smiter som störst då?

 –Jag får stå här och kontrollera dem, ler Törnfeldt.

Andra är avundsjuka

 Om försöket slår väl ut är förhoppningen att också övriga 28 i Backas hemtjänst ska få träning på schemat.

 –Nu är de andra lite avundsjuka, så jag hoppas att vi får igång det för alla ganska snabbt, säger utvecklingssekreterare Maud Hammarling.

FAKTA

De får träna en timme i veckan


* Nyligen invigdes ett nytt personalgym för Backas kommunala personal på Friedländers gata.
* Alla anställda har möjlighet att träna en timme per vecka – en så kallad friskvårdstimme – på arbetstid om arbetet ändå fungerar tillfredsställande.
* För 22 personer i hemtjänsten går man nu ett steg längre. De ska ha en timmes obligatorisk träning på schemalagd tid i nio månader. Var fjärde vecka ska de svara på en självskattningsenkät om hur deras hälsa är.

Tränar du?