Trafikverket varnar för den förrädiska frosthalkan under fredagen. Foto: Tommy PedersenTrafikverket varnar för den förrädiska frosthalkan under fredagen. Foto: Tommy Pedersen
Trafikverket varnar för den förrädiska frosthalkan under fredagen. Foto: Tommy Pedersen
Frosthalkan kan vara svår att upptäcka, enligt metorologen Johan Groth. Foto: Alexander DonkaFrosthalkan kan vara svår att upptäcka, enligt metorologen Johan Groth. Foto: Alexander Donka
Frosthalkan kan vara svår att upptäcka, enligt metorologen Johan Groth. Foto: Alexander Donka

Trafikverket varnar för förrädiska frosthalkan

Publicerad

Nu slår halkan till på bred front i stora delar av landet.

Trafikverket varnar för den förrädiska frosthalkan i Svealand och Götaland under fredagen – och sen riskerar trafikanterna att överrumplas av både snöhalka och blixthalka under helgen.

– Man får rusta upp för flera olika typer av halka, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Trafikverket går ut med en varning för frosthalka i nästan hela Svealand och Götaland under fredagsförmiddagen. Trafikanter uppmanas vara försiktiga.

– Just under fredagen kan det bli förrädiskt eftersom luften kommer att vara fuktig. Det i kombination med att vägbanorna fortfarande är kalla skapar en frostbeläggning som kan vara svår att se med blotta ögat, säger meteorologen Johan Groth.

Han har dock ett tips för att upptäcka frosthalkan i tid:

– Ibland blir det en ishinna på vägbanan som inte riktigt syns. Då kan det vara klokt att titta i vägrenen och se om det blänker av frostkristaller – glittrar det i strålkastarljuset så ska man passa sig för frosthalkan.

"Gör det lurigt"

På lördagen väntas i stället snöfall – vilket bjuder på en helt annan utmaning.

– Det blir snöpuder i de sydliga delarna vilket så klart medför risk för snöhalka. Den brukar lyckligtvis vara lite lättare att upptäcka. Men den ska inte förringas, det är många som faller offer för snöhalkan dagligen, säger Johan Groth.

Mot söndagen blir det varmare, vilket gör att trafikanter riskerar att överrumplas av den plötsliga blixthalkan.

– På söndagen blir det blidväder i Svealand och Götaland. Det innebär ju så kallat nollföre där slask snabbt kan frysa på om temperaturen plötsligt sjunker. Det gör det lurigt, säger meteorologen och fortsätter.

– Så är man bosatt i Svealand och Götaland så får man rusta upp för flera olika typer av halka.

Konstanta vintervägar

Uppe i norr däremot erbjuder vädret inte på särskilt stora överraskningar under helgen. Men det innebär så klart inte att man kan slappna av helt i trafiken.

– I Norrland är ju väderomslagen mindre och vintervägarna mer konstanta – men vintervägar kräver ju alltid en rätt uppmärksam förare, säger Johan Groth.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER