Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Olyckskaos på E6 – var glashalt på vägen

En av olyckorna inträffade utanför Varberg.Foto: Google maps

Det har inträffat en flera trafikolyckor på E6 på fredagsmorgonen.

– Bilen har snurrat runt och har eventuellt voltat, det är väldigt halt på platsen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst om en av olyckorna. 

Sträckan mellan Frillesås och Kungsbacka har varit hårt drabbad med minst fem larm. 

Larmet om den första olyckan kom 07.22 på fredagsmorgonen. Olyckan har inträffat mellan trafikplatserna Värö och Varberg i södergående riktning på E6. 

– Bilen har snurrat runt och har eventuellt voltat, det är väldigt halt på platsen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Bilen hamnade på sidan efter olyckan men föraren har klarat sig utan skador, enligt polisen. 

Det har också inträffat två trafikolyckor på E6 vid Fjärås, en singelolycka och en krock mellan tre personbilar.

– Sträckan mellan Frillesås och Kungsbacka har varit hårt drabbad, det har varit cirka fem olyckor, säger Sandra Norland, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg. 

Strax före 09-tiden hade en bil voltat ner i diket vid Fjäråsavfarten. 

Varning för halka

I Kungsbacka har en bil glidit av vägen vid avfarten och ner i diket. 

Skadeläget är oklart. 

– Det har varit flera olyckor på E6, det ska vara väldigt halt i området. Vi har ringt till Trafikverket. Vi rullar på E6 för att se om det är någon annan som behöver hjälp, säger Sandra Norland.

Det Göteborgsbaserade vägklimatföretaget Klimator varnar också på fredagsmorgonen för halt väglag på flera platser i Västsverige. 

– Det är ovanligt att det är halt på E6, det har varit ganska lokalt, säger Eric Zachrisson på Klimator. 

Eric Zachrisson säger att halkan under fredagsmorgonen beror på så kallad frostutfällning när den fuktiga luften fryser på vägen.

– Det är klurigt vid den här tiden, solen får fäste och men det kan vara stor skillnad mellan den solbelysta delen och där det är skugga, då kan man gå från. Men det är inte vanligt att det är så halt på det större vägnätet, säger han. 

Klimator varnade för halt väglag i Kungsbacka, Uddevalla, Borås, norra Bohuslän och Ätradalen. 

Här kan du se en karta för vägläget där du bor.  

Detta är Klimator

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.